Hoppa till huvudinnehåll

FM på skidor: Iivo Niskanen är storfavorit på 15 kilometer klassiskt

Vintern lider mot sitt slut och för de finländska längdskidåkarna återstår en kraftansträngning. FM-helgen i Ristijärvi. Dag ett består av klassiska distanslopp med intervallstarter med Iivo Niskanen som den största favoriten i herrloppet.

Sent omsider, säger man idag i Kajanalands minsta kommun som har drygt tusen invånare. Fyra år har gått sedan Ristijärvi fick löfte om sitt första skid-FM någonsin. Fjolårets FM flyttades framåt, nu blir de tre tävlingsdagarna av. Utan publik och med grundliga säkerhetsarrangemang.

Saukkovaara i lilla Ristijärvi är en av de allra finaste estraderna för längdåkning i hela landet, förmodligen i hela Norden. Skidåkarna älskar att tävla där. Varje normal vinter och vår arrangeras flera välbesökta, även internationella, tävlingar på de berömda banorna.

Idag åker damerna 10 och herrarna 15 km klassiskt. FM-banorna är hela 5 och 10 km långa och idag är det den intressanta femman som används.

– En mycket varierande bana, som faktiskt innehåller allt, den har tillräckligt mycket av allting, säger Yle Sportens kommentator Tage Ray. Enligt honom är det även i hög grad bristen på möjligheter till återhämtning som betecknar den.

– Utförslöporna kommer på fredagen att vara speciellt krävande. Svängarna i utförsåkningen är många och med klistervallade klassiska skidor i höga hastigheter gäller det att vara på alerten, understryker Ray.

Kl. 13.25 Herrar 15 km klassiskt, intervallstart

Kommentatorer: Leif Lampenius och Tage Ray


Favoriten heter Iivo Niskanen. I det avseendet ser det lite lika ut som bland damerna. Perttu Hyvärinen, Ristomatti Hakola och Joni Mäki bjuder upp till match så gott det går. Och på något sätt känns Hakola nu som en helt seriös utmanare.

En överraskning på lut kan Ari Luusua ha. Han är i dag Finlands klart bästa långloppsåkare och börjar vara ett allt större namn i Ski Classics-serien. Luusua har imponerat bland annat med en femte plats i Vasaloppet nyss.

Därtill finns en del överraskande godbitar på lut. Som det hur junior-VM:s finländska medaljsamlare kan få till det på 15 klassiskt, i kamp med seniorerna som åkte i Oberstdorf. Niilo Moilanens och kanske i synnerhet Alexander Ståhlbergs framfart väntar mången skidvän ivrigt på.

– FM i Ristijärvi är en oerhört betydelsefull och värdefull tävling. Speciellt för alla de unga som har sett så många tävlingsveckoslut bli inhiberade den här vintern, poängterar Tage Ray. Saukkovaara 2021 kommer man att tala om länge.