Hoppa till huvudinnehåll

Märkliga dilemmat – seglaren Janne Järvinen säkrade nationsplats till OS i Tokyo, men misstänks vara inblandad i stor droghärva: ”Kan inte spekulera just nu”

Janne Järvinen och Sinem Kurtbay jublar på land.
Janne Järvinen och Sinem Kurtbay fick jubla på fredagen. Janne Järvinen och Sinem Kurtbay jublar på land. Bild: Sailing Energy Sinem Kurtbay,segling,Nacra 17,Janne Järvinen

Seglarna Janne Järvinen och Sinem Kurtbay såg på fredagen till att Finland kommer att ha en plats i Nacra 17-klassen i sommarens OS i Tokyo. Samtidigt anklagas Järvinen för att vara delaktig i en stor droghärva – och riskerar ett långt fängelsestraff.

Kurtbays och Järvinens framgångar denna vecka betyder att Finland nu har fyra platser garanterade i seglingsgrenarna i Tokyo.

Duon säkrade OS-platsen redan före avslutningsdagens medaljstarter i Lanzarotes regatta, som är det sista Europeiska OS-kvalet. Efter 16 starter hade Järvinen och Kurtbay ett gap på 23 poäng till Grekland, vilket betyder att grekerna inte längre kan passera.

– Jättehäftigt, men jag kan inte tro att de är sant ännu. Den hårda vinden och vågorna ökade på spänningen i dag, men annars har jag hållit mig överraskande lugn, kommenterade Kurtbay i Seglingsförbundets pressmeddelande.

– Det känns bra. Ett långt projekt har nått sitt slut. Vi sparade avgörandet med flit till den sista dagen, skojade Järvinen.

I 49er FX-klassen lyckades Finland inte knipa den sista Europeiska platsen. Den gick till Belgien, Ronja Grönblom och Veera Hokka blev tolfte, medan Noora Ruskola och Mikaela Wulff blev 14:e.

Misstänkt för grova brott

Janne Järvinen hör egentligen inte till Finlands landslag i Nacra 17. Det var i stället Kurtbay och Akseli Laakkonen som fick stöd från Finlands olympiska kommitté i höstas.

Järvinen är nämligen inte enbart aktuell i seglingssammanhang just nu. Han är för tillfället anklagad för två fall av grov penningtvätt och ett fall av medhjälp till narkotikabrott, som en del av den så kallade Katiska-härvan.

Åklagaren kräver ett fängelsestraff på minst tre år för Järvinen. Själv har han nekat till allt. Åtalen är en del av den historiskt stora drogrättegången i Helsingfors tingsrätt, där domen väntas falla den 8 april.

Enligt åklagare Heli Vesaaja har de åtalade fört in en väldigt stor mängd dopningsämnen, droger och drogklassade mediciner i landet mellan åren 2016 och 2019.

Inga hinder än så länge, tycker förbundet

Jan Thorström, verksamhetsledare för Segling- och båtsport i Finland rf, berättar för Yle Urheilu att man diskuterat Järvinens läge med olympiska kommittén före tävlingarna i Lanzarote.

– Naturligtvis är vi medvetna om situationen och vi har funderat på den ur många vinklar. Det har inte kommit emot något som skulle ha tvingat oss att fundera på hans deltagande. Nästa steg är OS-valen, som görs av olympiska kommittén.

Olympiska kommitténs vd Marko Salonen betonar att varken förbundet eller kommittén har något att göra med Järvinens fall.

– Järvinen har tävlat länge inom seglingen. Det följer ett visst spår, och så följer den här processen sitt egna spår.

– Vi är medvetna om myndighetsprocessen som riktar sig mot Järvinen. I detta skede kan vi inte spekulera mer om saken.

Läs också