Hoppa till huvudinnehåll

Nya kärnreaktorn i Olkiluoto börjar laddas med bränsle: "Reaktorn är i full produktion nästa vinter"

Olkiluoto 3-ydinvoimala.
I och med bränsleladdningen börjar anläggningen betraktas som en kärnreaktor. Olkiluoto 3-ydinvoimala. Bild: Henrietta Hassinen / Yle Olkiluoto,Olkiluoto-3,Olkiluoto,Olkiluoto kärnkraftverk,kärnkraftverk,kärnkraft,elektricitet,elproduktion

Den tredje reaktor som byggs vid kärnkraftverket i Olkiluoto har fått godkänt för att börja ladda upp med bränsle. Strålsäkerhetscentralen STUK meddelade om saken på fredagen.

Kärnkraftsbolaget Industrins kraft betecknar laddningslovet som det mest betydelsefulla steget hittills i reaktorbygget.

Det innebär att 128 ton radioaktivt uran, som i tre års tid har legat i lager vid bygget, nu kan sättas på plats i reaktorn.

– Systemen är grundligt testade och vi kan börja ladda bränsle inom kort, uppger projektledare Jouni Silvennoinen vid Industrins kraft.

STUK konstaterar i sitt beslut om laddningstillstånd att enheten uppfyller säkerhetskraven. Myndigheten bedömer också att kraftbolaget är kapabelt att förhindra spridning av kärnvapen så som lagen förutsätter.

Mest känd för förseningar

I och med att reaktorn Olkiluoto 3 börjar laddas med uranbränsle, börjar den officiellt betraktas som en kärnreaktor. Det är ägaren, alltså Industrins kraft, som ansvarar för säkerheten.

Reaktorbygget i Olkiluoto är hittills mest känt för en mängd problem och förseningar. Reaktorn var ursprungligen planerad för ibruktagning för mer än tio år sedan. Den skulle stå klar år 2009.

Nu räknar Industrins kraft med att reaktorn börjar producera el i oktober i år och är efter en testfas i full produktion i februari 2022.

Reaktorn ska under testfasen producera mellan en och tre terawattimmar el. I full produktion kan den ge 13 terawattimmar per år och ska enligt Industrins kraft stå för 14 procent av Finlands elförsörjning.

Texten är ändrad 26.3.2021 kl 12.20 beträffande reaktorns produktionskapacitet. Ordet radioaktivt ströks från rubriken i och med att ämnet är bara svagt radioaktivt innan det tas i användning.