Hoppa till huvudinnehåll

Totalt 100 smittfall bland internationella studerande – coronaläget i Åbo beskrivs fortfarande som utmanande

Studentbyn i Åbo
Coronaläget i Åbo beskrivs som svårt, och staden samarbetar med högskolorna, sjukvårdsdistriktet, polisen och övriga myndigheter för att få läget under kontroll. Studentbyn i Åbo Bild: Yle/Peter Petrelius Åbo,studentbostad

Hundra smittfall och 160 exponeringar har nu bekräftats i det smittkluster som uppdagades förra veckan bland internationella studerande i Åbo.

Smittspårningsarbetet pågår fortfarande och Åbo stad har nu lagt till extra spårningsresurser.

Studenternas karantäner och isoleringar fortsätter, och väktarbolag övervakar i studentbyn och i omgivningarna kring studentboendena i Luolavuori och Kråkkärret.

Tidigare i veckan rapporterade vi om att coronainfektionen som spridit sig bland studenter i Åbo har visat sig vara en sydafrikansk virusvariant, som hittades i laboratorieundersökningar vid ÅUCS.

– Vi står inför utmanande tider, och coronaläget är inte på väg att avta. Alla åtgärder behövs för att dämpa situationen, säger ansvariga smittskyddsläkaren Jutta Peltoniemi från Åbo stad.

Staden jobbar hårt för att få läget under kontroll

Stadens coronabekämpningsbuss, som erbjuder avgiftsfri provtagning, står under inkommande veckoslut 27–28 mars parkerad i studentbyn klockan 11–17 på adressen Inspektorsgatan 3 C.

Åbo stad meddelar också att smittklustret bland studerandena har försämrat coronaläget i hela Åboregionen.

Situationen beskrivs som svår och staden samarbetar med högskolorna, sjukvårdsdistriktet, polisen och övriga myndigheter för att få läget under kontroll.

Coronabekämpningsbuss
Åbos coronabekämpningsbuss kommer att befinna sig i studentbyn under helgen. Coronabekämpningsbuss Bild: Arash Matin / Yle corona,coronavirus,buss,Åbo,Covid-19-provtagning,COVID-19,coronabekämpningsbuss

Coronateststationerna finns i de svårast drabbade områdena. Här kan personer som är skrivna eller bosatta i Åbo låta testa sig utan remiss.

Provtagningsstationen i Kråkkärrets hälsostation betjänar kommuninvånarna och personer som är bosatta i Åbo på mån–fre kl. 9–11 och 12–14.