Hoppa till huvudinnehåll

Alexander Ståhlberg imponerade i FM-stafetten – Puijon Hiihtoseura vann överlägset och IF Minken slutade sexa

Alexander Ståhlberg (nummer 30) såg till att det gick undan från start.
Alexander Ståhlberg (nummer 30) såg till att det gick undan från start. Alexander Ståhlberg (nummer 30) såg till att det gick undan från start. Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari Alexander Stahlberg

Om damernas FM-stafett bjöd på spänning och dramatik kan det samma inte sägas om herrstafetten. Puijon Hiihtoseuras Perttu Hyvärinen avgjorde stafetten redan i början på den tredje sträckan och Jämin Jänne fick nöja sig med en andra plats. IF Minken knep en fin sjätteplats och Norrvallas Alexander Ståhlberg såg till att det gick undan på den första etappen.

Norrvalla fick en strålande start på stafetten då 18-årige Alexander Ståhlberg var näst snabbast på den första sträckan. Pohti Skiteams Juuso Haarala var snabbast och växlade 1,8 sekunder före Ståhlberg, som stal uppmärksamheten med sin offensiva approach.

– Planen var att hålla hög fart. Föret var besvärligt, men jag är nöjd med min insats, sa Ståhlberg i tv-intervjun.

– Jag ville åka första etappen och hålla mig med i täten så bra som möjligt.

Ståhlberg noterades för den femte bästa tiden (28.11,3) i klassisk stil. Ristomatti Hakola var snabbast (26.30,9), en halv sekund snabbare än Iivo Niskanen.

Niskanen mot Hakola

I samband med den andra växlingen, då stafetten kommit halvvägs, hade Niskanens Puijon Hiihtoseura och Hakolas Jämin Jänne dragit upp ett nästan två minuter stort försprång till de övriga.

Ristomatti Hakola och Iivo Niskanen.
Ristomatti Hakola och Iivo Niskanen höll varandra sällskap i 10 kilometer. Ristomatti Hakola och Iivo Niskanen. Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari Ristomatti Hakola,Iivo Niskanen

Puijos Perttu Hyvärinen avgjorde stafetten tidigt på den tredje sträckan då han, som väntat, direkt drog ifrån Jämis rostige Antti Ojansivu.

– Det var rätt så jobbigt. I 2,5 kilometer gled skidorna, föret var så dåligt. Ibland funderade jag på hur jag ska ta mig i mål. Jag får ändå vara nöjd med tanke på att det här var säsongens tredje tävling, sa Ojansivu i tv-intervjun.

Ojansivu tappade nästan två minuter till Hyvärinen på den tredje etappen och Jämin Jännes ankare Markus Vuorela hade en omöjlig uppgift med tanke på segerstriden.

IF Minken sexa

Inför ankarsträckan var det mer eller mindre klart att Puijo skulle vinna och Jämi sluta tvåa och så gick det.

– Det här föret var överraskande tungt. Vi förväntade oss en jämnare stafett. Alla i laget måste lyckas och det gjorde vi, sa Iivo Niskanen.

Kampen om bronsmedaljen såg ut att bli mest spännande. Pohti Skiteams Joni Mäki gav sig ut 48 sekunder efter Vuokatti Ski Team Kainuus Emil Liekari, men spurtstarke Mäki hade åkt upp Liekari redan innan ankaretappen hunnit halvvägs. Därefter höll de jämn fart en stund innan Mäki ryckte och åkte i mål 32 sekunder före Liekari.

IF Minken från Nykarleby imponerade genom att sluta sexa. Roni Lukkarinen var på sjuttonde plats i den första växlingen, Johannes Vuorela sexa i den andra och Remi Lindholm femma i den tredje. Kalle Parantainen kroknade på slutet och blev passerad av Imatras Miro Karppanen.

På söndag körs damernas tremil och herrarnas femmil.

Resultat, herrstafett 4 x 10 km:

1. Puijon Hiihtoseura 1 1.47.33,2
(Joonas Sarkkinen, Iivo Niskanen, Perttu Hyvärinen, Petteri Koivisto)

2. Jämin Jänne +1.29,7
(Aku Nikander, Ristomatti Hakola, Antti Ojansivu, Markus Vuorela)

3. Pohti Skiteam 1 +4.40,3
(Juuso Haarala, Heikki Korpela, Joel Ikonen, Joni Mäki)

4. Vuokatti Ski Team Kainuu +5.12,3
(Turo Sipilä, Juho Mikkonen, Tino Tiilikainen, Emil Liekari)

5. Imatran Urheilijat 1 +6.30,7
(Olli Ahonen, Ville Ahonen, Santeri Erola, Miro Karppanen)

6. IF Minken +6.32,9
(Roni Lukkarinen, Johannes Vuorela, Remi Lindholm, Kalle Parantainen)

29. Norrvalla Ski Team +14.27,7
(Alexander Ståhlberg, Petteri Mattila, Casper Hjerpe, Santeri Leikas)