Hoppa till huvudinnehåll

Direkt: Iivo Niskanens och Perttu Hyvärinens Puijon Hiihtoseura storfavorit i herrstafetten

I Ristijärvi står FM-stafetter på programmet. På herrsidan finns det en solklar favorit. Puijon Hiihtoseura, med Iivo Niskanen och Perttu Hyvärinen i laget, kan gå mot en överlägsen seger.

Saukkovaara i Ristijärvi är verkligen en inspirerande FM-arena. Så löd det väntade allmänna omdömet efter fredagens klassiska lopp med allt tävlingsraffel de bjöd på. Detsamma gäller nog vyerna från de banor och terränger som för första gången presenterades för en stor publik.

Under hela vintern har det spekulerats i om årets FM-stafetter kommer att vara de mest oförutsägbara på länge. Nu när stafettdagen är här känns det ändå som om det finns ett klart favoritlag både i dam- och i herrstafetten. En starkt bidragande orsak är att några centrala stafettåkare gjorde väl ifrån sig på fredagen.

Den fem kilometer långa bana som används såväl på damernas 3x5 som på herrarnas 4x10 kilometer är exakt densamma som alla åkte igår.

Herrstafett 4x10 km, TV2 klockan 12.00

Kommentatorer: Leif Lampenius och Tage Ray

Experten Tage Ray, sexfaldig FM-guldmedaljör i stafett, har en klar favorit.

– Det enda som kan fälla Puijon Hiihtoseura är om Iivo Niskanen på den andra etappen inte mentalt är helt beredd att ge sitt allt, med söndagens så viktiga femmil på kommande.

Andan i Puijolaget är emellertid just nu sådan att en mindre motiverande lördag känns osannolik för den finländska herråkningens fixstjärna. I synnerhet som han själv i hög grad står bakom Kuopioklubbens nya fina lyft.

Joonas Sarkkinen, Niskanen, Perttu Hyvärinen och unga Petteri Koivisto bildar Puijokvartetten.

Pohti Ski Team från Pyhäjärvi hade en bra fredag. I stafetten åker Juuso Haarala, Heikki Korpela, Joel Ikonen och Joni Mäki. Låter starkt? Ja, det är ett bra lag. Inte bara starkt, utan också viljestarkt.

Att tala FM-stafett utan att nämna Jämin Jänne går bara inte. Stjärnan Ristomatti Hakola har den andra etappen. Aku Nikander, Antti Ojansivu och Markus Vuorela är de övriga. Hakola åker alltså mot Niskanen.

Därtill finns en del andra att också hålla i minnet. Ett fräscht lag är definitivt IF Minkens unga kvartett med Roni Lukkarinen och Johannes Vuorela på klassiskt, Remi Lindholm och Kalle Parantainen i fri teknik. Ett lag av framtidsåkare.

Så kallade lag av svarta hästar lär vara Ilmajoki, Vuokatti, Taivalkoski och kanske framför allt Imatra. Intressant blir också att se vad Norrvallas Alexander Ståhlberg lyckas hitta på för sitt Norrvalla på öppningsetappen.