Hoppa till huvudinnehåll

Jätteskräll av Emil Ruusuvuori i Mastersturneringen – slog världssjuan trots klar förlust i första set: "Jag vet inte ens själv hur jag lyckades vända"

Emil Ruusuvuori i segermatchen mot Alexander Zverev.
Emil Ruusuvuori i segermatchen mot Alexander Zverev. Emil Ruusuvuori i segermatchen mot Alexander Zverev. Bild: EPA-EFE/RHONA WISE Emil Ruusuvuori

Tennisspelaren Emil Ruusuvuori stod för en imponerande insats då han vände 0–1 i set till en 2–1-seger mot världssjuan Alexander Zverev. Nu ställs Ruusuvuori mot överkomligt motstånd i den tredje omgången där han möter svensken Mikael Ymer. På slutet spelade jag verkligen bra tennis och det här var en av karriärens tyngsta segrar, konstaterade Ruusuvuori.

Emil Ruusuvuori, rankad 83:a i världen, hade en tuff uppgift i Miami då han i den andra omgången ställdes mot världssjuan Alexander Zverev från Tyskland.

I söndags vann Zverev ATP-turneringen i Mexiko genom att finalbesegra världsfemman Stefanos Tsitsipas från Grekland.

Zverev gällde som storfavorit mot Ruusuvuori och det började bra för honom. Tysken gick direkt upp i en 4–0-ledning och tog hem första set med klara 6–1. Men småningom vände det.

Alexander Zverev kastar sin racket efter att ha förlorat matchen.
Alexander Zverev kastar sin racket. Alexander Zverev kastar sin racket efter att ha förlorat matchen. Bild: EPA-EFE/RHONA WISE Alexander Zverev

Andra set bjöd på hela sex servegenombrott och Ruusuvuori stod för fyra av dem. Ruusuvuori gick från 2–2 till 5–2 och vann andra set med 6–3.

I det tredje och avgörandet setet hade Zverev fortsättningsvis problem med sin serve och den 21-årige finländaren behövde bara 35 minuter för att hem setet med 6–1.

"På slutet spelade jag verkligen bra"

Ruusuvuori, som representerar Helsingforsklubben HVS-Tennis, avancerar för första gången till tredje omgången i en Mastersturnering. Mastersturneringarna är de största på ATP-touren och bara grand slam-turneringarna väger tyngre.

– Jag vet inte ens själv hur jag lyckades vända på matchen. I första set kände jag mig inte bekväm och stod för en massa misstag, men i andra set började jag hitta mitt spel, sa Ruusuvuori.

– På slutet spelade jag verkligen bra tennis. En av karriärens tyngsta segrar. Jag får vara stolt över hur jag lyckades göra förändringar i spelet under matchens gång.

Ruusuvuori får nu en jättechans att nå åttondelsfinal. I den tredje omgången ställs finländaren mot svensken Mikael Ymer, rankad 95:a i världen. Matchen är inprickad att köra i gång på söndag klockan 16.00 finsk tid.

– Vi är goda vänner, men har inte spelat eller tränat särskilt mycket tillsammans, sa Ruusuvuori.

Andra stora skalper

Ruusuvuori har även tidigare tagit tunga segrar. I februari slog han världselvan Gael Monfils i Australian Open och avancerade till den tredje omgången.

Då låg ändå gamla meriter bakom Monfils framskjutna rankingposition och Ruusuvuori gällde som matchens favorit i spelbolagens papper. Den 34-årige fransmannen har bara spelat sex matcher under det senaste året och förlorat samtliga. Monfils har inte spelat match efter förlusten mot Ruusuvuori.

Hösten 2019 besegrade Ruusuvuori den nuvarande världsfyran Dominic Thiem från Österrike i en Davis Cup-match på hemmaplan.

Resultat:

Emil Ruusuvuori FIN – Alexander Zverev GER 2–1 (1–6, 6–3, 6–1)

Källa: AFP, STT