Hoppa till huvudinnehåll

Makalös ankarprestation av Krista Pärmäkoski avgjorde damstafetten: "Jag trodde att täten var för långt borta"

Krista Pärmäkoski gratuleras av Maaret Pajunoja och Katariina Lonka.
Krista Pärmäkoski gratuleras av Maaret Pajunoja och Katariina Lonka. Krista Pärmäkoski gratuleras av Maaret Pajunoja och Katariina Lonka. Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari Maaret Pajunoja,Krista Pärmäkoski

Damernas FM-stafett på skidor bjöd på stor spänning och dramatik. Ikaalisten Urheilijat, med Krista Pärmäkoski som ankare, var förhandsfavorit, men allt pekade på att laget var avhängt med tanke på segerstriden inför Pärmäkoskis sista etapp. Då Pärmäkoski åkte i mål som etta var alla, inklusive hjälten själv, överraskad.

Den rutinerade landslagsåkaren Laura Mononen från Hämeenlinnan Hiihtoseura och Vilma Nissinen från Vuokatti Ski Team Kainuu gick ut samtidigt på den sista av tre sträckor – nästan en minut före Pärmäkoski.

Pärmäkoski, som efter loppet medgav att hon inför sin etapp fokuserade på tredjeplatsen, tryckte plattan i mattan och passerade på slutet såväl Mononen som Nissinen.

– Då jag växlade trodde jag att täten var för långt borta. Jag gick ut ganska tufft och det visade sig att kroppen fungerade. Då jag gick upp på tredjeplats såg jag tätduon och bestämde mig för att försöka åka ifatt, sa Pärmäkoski i tv-intervjun.

Krista Pärmäkoski åker i mål 4,5 sekunder före Laura Mononen.
Krista Pärmäkoski åker i mål 4,5 sekunder före Laura Mononen. Krista Pärmäkoski åker i mål 4,5 sekunder före Laura Mononen. Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari Krista Pärmäkoski,Laura Mononen

Mononen var besviken.

– Jag försökte åka så fort att ingen skulle nå oss. Det gick inte vägen och visst känns det tråkigt. Jag trodde att jag skulle ha lyckats hålla Krista bakom mig.

– Jag hörde inte en enda gång hur långt bakom Krista var. På slutet tittade jag bakåt men man kan inte hålla på med det hela tiden, sa Mononen i tv-intervjun.

Roponen imponerade igen

Riitta-Liisa Roponen, som var vass i skid-VM, åkte i Visa Ski Team Kemi 1:s färger och imponerade stort på den andra sträckan då hon avancerade från 20:e till 3:e plats. Laget fick ändå nöja sig med en fjärdeplats efter att ankaret Emmi Lämsä blivit passerad av Pärmäkoski.

Den tidigare skidskytten Kaisa Mäkäräinen håller fortfarande god fart i spåret.
Den tidigare skidskytten Kaisa Mäkäräinen håller fortfarande god fart i spåret. Den tidigare skidskytten Kaisa Mäkäräinen håller fortfarande god fart i spåret. Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari Kaisa Mäkäräinen

Kaisa Mäkäräinen var ankare för Kontiolahden Urheilijat och åkte i mål som åtta. Mäkäräinen hade den fjärde snabbaste skejttiden (13.43,7). Pärmäkoski var etta (12.52,0), Roponen tvåa (13.13,9) och Anne Kyllönen trea (13.23,8).

På förhand nämndes Kyllönens, Anni Alakoskis och Heini Hokkanens Kainuun Hiihtoseura som en potentiell segerkandidat. Hokkanen tappade ändå massor av tid på den andra sträckan och Kyllönen fick inte ens chansen att åka om medaljer. Laget slutade femma.

IF Minken nia

Anni Lindroos från Pargas IF stod för en stark första etapp och växlade som femma. Pargas tappade ändå mark och åkte i mål som 27:a.

Nykarlebyföreningen IF Minken inledde vasst med Andrea Julin och Julia Häger på de första sträckorna. I den sista växlingen var Minken fyra, men ankaret Jennie Lindvall tappade några placeringar och laget slutade nia.

IF Brahe från Jakobstad stod för en vass insats och åkte i mål på 16:e plats. Amanda Nyfors, Rebecca Sandnäs och Teodora Westerlund ingick i Brahes lag.

Resultat, damer 3 x 5 km:

1. Ikaalisten Urheilijat 42.47,1
(Maaret Pajunoja, Katariina Lonka, Krista Pärmäkoski)

2 Hämeenlinnan Hiihtoseura +4,5
(Anni Kainulainen, Maija Hakala, Laura Mononen)

3. Vuokatti Ski Team Kainuu +15,8
(Katri Lylynperä, Eveliina Piippo, Vilma Nissinen)

4. Visa Ski Team Kemi 1 +23,3
(Jonna Vestenius, Riitta-Liisa Roponen, Emmi Lämsä)

5. Kainuun Hiihtoseura +41,0
(Anni Alakoski, Heini Hokkanen, Anne Kyllönen)

6. Vantaan Hiihtoseura 1 +1.03,5
(Marjaana Pitkänen, Hennariikka Rahkola, Jasmi Joensuu)

9. IF Minken +2.04,5
(Andrea Julin, Julia Häger, Jennie Lindvall)

16. IF Brahe +3.09,3
(Amanda Nyfors, Rebecca Sandnäs, Teodora Westerlund)

27. Pargas IF +5.02,7
(Anni Lindroos, Rebecca Lönnqvist, Malin Johansson)

29. IF Femman +5.33,7
(Jennifer Antell, Linnea Henriksson, Anna-Kajsa Lall)

38. Vörå IF +7.50,4
(Linnea Källbacka, Marie Sippus, Alva Thors)