Hoppa till huvudinnehåll

Radhuslägenhet totalförstördes i brand i Lappfjärd

Brandbilar på rad i vintrigt landskap.
Arkivbild. Brandbilar på rad i vintrigt landskap. Bild: Risto Koskinen / Yle brandbilar

På lördagsmorgonen fanns ingredienser för en större eldsvåda i Lappfjärd. En brand uppstod i en radhuslägenhet och elden spred sig vidare via mellantaket. Inga människor kom ändå till skada.

Larmet kom till räddningsmyndigheterna strax efter halv tio på lördag förmiddag. Jourhavande brandmästare Dan Gref vid Österbottens räddningsverk uppger att det var ett automatlarm som gick.

- De första enheterna på plats insåg sedan snabbt att det brann rejält i en av lägenheterna. Bostaden blev totalförstörd, säger Gref.

I radhuset finns totalt åtta lägenheter. Förutom den totalförstörda bostaden fick ytterligare tre bostäder rök- eller vattenskador.

- Branden spred sig via mellantaket. Om det inte hade funnits automatlarm och det hade dröjt längre att få elden under kontroll hade skadorna kunnat bli mer omfattande.

Obeboeligt under närmaste framtiden

Totalt ryckte 16 enheter ut till platsen. Elden är nu släckt, men röjning pågår fortfarande.

Lägenheterna i radhuset hyrs ut av Lappfjärds pensionärshemsförening. Alla hyresgäster har evakuerats och ingen kom till skada i branden, berättar Gref.

- Men ingen kommer att kunna bo i någon av lägenheterna under de närmaste dagarna.

Det blir en fråga för socialomsorgen i Kristinestad att finna tillfälligt boende för de hyresgäster som nu åtminstone tillfälligt står utan hem.

Branden fick sin början i bostadens kök, där spisen var på, uppger brandmästare Jannice Valtakari för Yle Pohjanmaa.

Uppdaterad klockan 16:33 med uppgifterna om brandorsak.