Hoppa till huvudinnehåll

5 000 lyckliga fick gå på konsert i Barcelona – spanska regeringen hade godkänt experimentet

Omkring 5 000 coronatestade personer samlades till en slutsåld rockkonsert i Barcelona i går kväll. Konserten, som fått den spanska regeringens och hälsovårdsmyndigheternas godkännande, ordnades närmast i experimentsyfte.

Myndigheterna ville undersöka om masstillställningar är möjliga trots coronapandemin. Inga liknande evenemang har ordnats i landet sedan pandemins start för över ett år sedan.

Det krävdes förhandsanmälan för att få vara med på konserten på Palau Sant Jordi-arenan. I biljettpriset ingick också FFP2-munskydd, som enligt reglerna skulle vara på hela tiden.

Alla i publiken coronatestades inför den slutsålda konserten, det ingick också i biljettpriset. Testning ordnades på tre olika platser i Barcelona inför konserten och resultatet kom efter 10-15 minuter.

Några av de testade visade sig vara coronasmittade och en exponerad. De fick inte delta i konserten men de fick tillbaka pengarna för biljetten.

– Välkomna till en av de mest spännande konserterna under vår livstid, sa Love of Lesbian-bandets sångare Santi Balmes när han inledde kvällen.

Love of Lesbian-bandets sångare Santi Balmes uppträdde på konserten.
Santi Balmes hälsade publiken välkommen till den mest spännande konserten under vår livstid. Love of Lesbian-bandets sångare Santi Balmes uppträdde på konserten. Bild: Alejandro Garcia/ EPA Palau Sant Jordi

Konsertpubliken på Palau Sant Jordi-arenan var inte svårflörtad. Människor sjöng med och dansade, stämningen beskrivs ha varit på topp.

Deltagarna förpliktigades använda munskydd under hela tillställningen, men säkerhetsavstånd behövde inte iakttas.

Omkring 5 000 personer med munskydd fick gå på konsert.
Omkring 5 000 personer med munskydd fick vara med på konserten. Omkring 5 000 personer med munskydd fick gå på konsert. Bild: Alejandro Garcia/ EPA Palau Sant Jordi

– Det var fantastiskt. Vi kände oss trygga under hela konserten. Vi stod längst framme, det här var något som vi har saknat, sa en av deltagarna till nyhetsbyrån Reuters efter konserten.

Reuters