Hoppa till huvudinnehåll

Dokumentärfilmaren John Websters kommande film handlar om folk som hatar sina jobb: “Miljoner människor går omkring och spelar teater”

John Webster i närbild
Dokumentärfilmaren John Webster har slukats upp av ett nytt tema i och med arbetet med sin kommande film. "Det tar 2-3 år att göra en film och för att det ska bli bra måste det vara någonting som jag brinner för", säger han. John Webster i närbild Bild: Yle/Barbro Ahlstedt John Webster

Trots att John Webster skyr förändring i sitt eget liv, är det förändring han vill åstadkomma med sina dokumentärfilmer. Efter att hans senaste film Donner-Privat var färdig tog han nästan omgående itu med att avsluta ett annat filmprojekt som han påbörjade för tre år sedan.

Som sin egen chef med sitt eget arbetsrum har dokumentärfilmaren John Webster inte spenderat många dagar i de öppna kontorslandskap som man kan se i trailern till hans kommande dokumentär The Happy Worker.

I stället var det folk i hans omgivning som gjorde honom uppmärksam på problemen.

– Det började med att jag blev hemskt medveten om hur många jag känner som är olyckliga på sina arbetsplatser. De jobbar hårt, de är ambitiösa, de vill ha en karriär men de mår också väldigt dåligt.

Det här är inte bara ett problem som Webster har märkt i Finland.

– Det är ett globalt fenomen. Det är någonting med vårt sätt att organisera kontorsarbete, som gör att människor är väldigt omotiverade och mår väldigt dåligt.

Ett globalt problem

För att hitta svar på vad det är som gör att folk mår dåligt av i arbetslivet har Webster besökt kontor runtom i världen.

– Miljoner människor går omkring och spelar teater att allt är bra, är hans iakttagelse.

Man går runt och tiger, eftersom man är rädd för att få sparken.

Att folk lider i tysthet är något som han också anser är en stor del av problemet, om inte den största delen.

– Det finns en kultur att inte uttrycka känslor och man går runt och tiger, eftersom man är rädd för att få sparken vid nästa omorganisering.

Vilket enligt Webster inte leder någonvart.

– De tror att de är ensamma om problemet men egentligen är 80 procent av kontorsarbetare frånkopplade och omotiverade.

En ond spiral

Det som orsakar en stor del av problemen på arbetsplatser runtom i världen är dåligt ledarskap, menar Webster.

– Jag skulle säga att 70 procent av problemen på arbetsplatsen beror på dålig ledning. En bidragande orsak till det här är att vi har en tradition med att man blir chef som en belöning för att man har varit duktig eller gjort ett bra jobb, oavsett om man kan leda människor eller inte.

Det borde egentligen vara en varningssignal om någon mår så dåligt på arbetsplatsen.

Dåliga chefer uppmärksammar inte den enskilda arbetstagarens individuella behov och styrkor. En ond spiral som i sin tur drabbar arbetstagare, som i värsta fall blir utbrända. Och inte bara det. Det är också arbetstagaren som har bränt ut sig som man skyfflar över problemen på.

– En burnout är personens fel. Man anses vara svag, oduglig och göra någonting fel, då det egentligen är något som är fel på arbetslivet. Det borde egentligen vara en varningssignal om någon mår så dåligt på arbetsplatsen.

Gäller även världens lyckligaste land

Hur är då situationen på kontoren i världens lyckligaste land Finland?

I ingenjörslandet Finland är vi duktiga på att hitta ergonomiska lösningar, erbjuda bra stolar och bra belysning, berättar Webster. Men han anser att det inte räcker.

– Ingenjörstänket funkar inte på det mentala välmåendet, där måste man tänka på ett annat sätt.

Enligt årets Arbetslivsbarometer har de allra flesta varit nöjda eller mycket nöjda med hur arbetet har fortlöpt under det senaste året då de har haft möjlighet att distansjobba.

JOHN WEBSTER

Föddes i Helsingfors 2 maj 1967.

Son till två brittiska lärare som kom till Finland på 1950-talet. "De var kollegor under många år, men efter en fest började de se på varandra med nya ögon", berättar John.

Som 12-åring förlorade John sin pappa i sviterna av en hjärnblödning. En händelse som har påverkat honom på många sätt. Bland annat genom att han fick ta över pappans kameror. "Om pappa skulle ha levt längre skulle jag kanske inte ha börjat fotografera och inte heller blivit filmregissör."

Bor i dag i Kilo, Esbo med sin fru Anu och parets två söner. I grannhuset bor Johns mamma Diana.

Har gett ut en lång rad dokumentärer som behandlar olika teman. Under åren som filmmakare har han dokumenterat människohandel, dammsugarförsäljare och klimatförändring. Hans senaste film är den sista intervjun med Jörn Donner innan han dog.

Aktuell med: Kommande dokumentär om arbetsliv och utbrändhet, The Happy Worker. Filmen har premiär i vinter. Tilldelades nyligen Kyrkans kulturpris för sin film Öga mot öga som hade premiär för ett år sedan.

Kuriosa: Har i 40 års tid försökt få till den perfekta Dry Martini-drinken, men han har ännu inte lyckats. "Jörn Donner skulle ge mig sitt recept, men vi blev avbrutna. Han förde med sig receptet till graven."

Med distansjobbet har hälften av de tillfrågade fått en paus från kontoret under föregående år. Kan det vara en bidragande orsak till att fler känner sig nöjda?

Webster ställer sig skeptisk till Arbetslivsbarometerns resultat.

– Det är skillnad mellan hur bra saker fungerar och hur lycklig man är eller om man njuter av det.

Att distansjobb skulle vara lösningen på problemet med dagens arbetsliv tror han inte är fallet.

– Det finns en fara i att vi efter coronan säger “hej vi behöver inga kontor längre, alla kan jobba hemma och vi behöver inte bygga fler dyra kontorsbyggnader”.

– Men om vi alla jobbar ensamma hemma förlorar vi också gemenskapen, och den klarar vi oss inte utan, påminner Webster.

John Websters dokumentär The Happy Worker har premiär i vinter.

John Webster gästar Daniel Olin i kväll klockan 20.00 på Yle Fem och på måndag 29.3 kan en längre version av intervjun höras på Yle Vega klockan 19.22. Intervjun finns också på Yle Arenan.

Hör John Webster berätta mer om hur pappans död påverkade hans karriärval och varför han är så rädd för förändring. Hela intervjun finns på Yle Arenan:

Läs också