Hoppa till huvudinnehåll

I allt fler länder ses matbuden nu som arbetstagare, men inte i Finland – och fyra andra lästips för söndagskvällen

Woltbud i Helsingfors på väg in till en restaurang för att hämta mat att leverera.
Matbud får mer rättigheter i Sverige och Danmark – men i Finland har Wolt och Foodora inte bestämt sig. Woltbud i Helsingfors på väg in till en restaurang för att hämta mat att leverera. Bild: Henrietta Hassinen / Yle Wolt,Take Away,matkultur,Home delivery service,Food delivery service,maträtter,Take-away food,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,undantagstillstånd,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,Helsingfors,pandemier,smittsamma sjukdomar,beredskapslag,epidemier,2020,lunchkuponger,mat,restauranger,Take Away,take-out,lunch,distansarbete,färdtjänst,hem,bud (personer)

God söndag! Här kommer lite kvällsläsning.

Coronakrisen har fått folk att leva så som Sauli Paavola levt i åratal

43-åriga Sauli Paavola har levt hela sitt vuxna liv utan nära människorelationer. Han drömmer fortfarande om kärleken och den första kyssen.

Längtan byggde bo i Paavolas hjärta för tjugo år sedan. Sedermera har den blivit ett permanent tillstånd. Det är svårt att föreställa sig ett liv utan en ständig känsla av ensamhet.

Coronakrisen har fått folk att leva så som Paavola levt i decennier. Klicka här för att läsa hans berättelse.

Sauli Paavola sitter ensam vid ett bord dukat för två.
"Det är lika sannolikt som en lottovinst. När jag hittills inte har hittat någon är det svårt att tro att det någonsin kommer att hända", säger Sauli Paavola. Sauli Paavola sitter ensam vid ett bord dukat för två. Bild: Timo Ahonen, Topi Tirri / Yle Perjantai

Viktiga myndighetsnyheter översattes inte till svenska

En rad statliga myndigheter medger brister i sina rutiner vad gäller översättningar till svenska.

Svenska Yles granskning av över 5 000 webbtexter visar att viktig information inte översätts på grund av misstag, stress och löst definierade kriterier. För flera myndigheter kommer bristerna som en överraskning.

Klicka här för att läsa artikeln.

En mun som grinar ursäktande, på ansiktet ett utdrag av språklagen, nere till höger en pratbubbla med texten "mänskliga misstag".
Svenska Yle granskade hur språklagen tillämpas i praktiken. En mun som grinar ursäktande, på ansiktet ett utdrag av språklagen, nere till höger en pratbubbla med texten "mänskliga misstag". Bild: Ospan Ali, Anna Savonius, montage Heidi Grandell-Sonck språklag

Matbud får mer rättigheter i Sverige och Danmark – följer Finland i samma fotspår?

Ska matbuden vara frilansande företagare eller arbetstagare anställda av ett bolag?

Runtom i Europa har allt fler länder slagit fast att matbuden, de som kör mat från restaurangen till kunden, ska ses som arbetstagare.

I Sverige, Danmark och Norge finns redan kollektivavtal för matbuden – men inte i Finland. Vad beror det på? Klicka här för att läsa artikeln.

Foodora-bud står utanför Kulturhuset i Stockholm med sin cykel.
Foodoras bud i Sverige har nu ett kollektivavtal som förhandlades fram mellan Transportfacket och Foodora i Sverige. Foodora-bud står utanför Kulturhuset i Stockholm med sin cykel. Bild: Mostphotos Foodora,Delivery Hero

Alzheimersjuka Maria nekades färdtjänst – HFD tolkar lagen allt snävare och de minnessjuka drabbas

Minnessjuka har extra svårt att få hjälp med att leva ett normalt liv. Enligt handikappservicelagen ska personer med psykisk funktionsnedsättning få färdtjänst.

Men Högsta förvaltningsdomstolen anser att en minnessjuk också ska ha en grav fysisk funktionsnedsättning för att få taxiresor.

Alzheimersjuka Maria har 20 kilometer till närmaste centrum, och på orten där hon bor finns det ingen kollektivtrafik. Ändå nekades hon färdtjänst. Klicka här för att läsa mer.

Taxi-kylttejä talvisessa kaupunkimaisemassa.
HFD:s allt snävare tolkning av lagen ställer till det för minnessjuka. Taxi-kylttejä talvisessa kaupunkimaisemassa. taxibilar

NHL-kolumnen: Galna dagar i "The Great White North"

Ett lag från Kanada kommer med säkerhet spela om en plats till Stanley Cup-finalserien. Den moroten och den unika chansen att bli inofficiell nationell mästare får pulsen att slå rakt genom taket i hockeyns hemland.

Veckans NHL-kolumn handlar om de kanadensiska klubbarna, som den här coronasäsongen går en glödhet kamp mot varandra, med alla USA-lag bortglömda.

Läs också