Hoppa till huvudinnehåll

Marin: Regeringen redo att ändra på vaccineringsordningen – men först efter att riskgrupperna vaccinerats

Statsminister Sanna Marin sitter vid en dator med hörlurar på. Hon intervjuas.
Statsminister Sanna Marin (SDP) svarade på politikreportrarnas frågor i Radio Suomi på söndagseftermiddagen. Statsminister Sanna Marin sitter vid en dator med hörlurar på. Hon intervjuas. Bild: Laura Kotila Sanna Marin,Pääministerin haastattelutunti

Regeringen är beredd att ändra på vaccineringsordningen, men några blixtbeslut är inte att vänta. Det säger statsminister Sanna Marin (SDP) under Statsministerns frågetimme.

Sanna Marin säger att eventuella förändringar i vaccineringsordningen kommer att bli aktuella först efter att riskgrupperna har vaccinerats.

– Regeringen har diskuterat frågan och är överens om att efter att riskgrupperna blivit vaccinerade är vi redo att rikta vaccineringarna till de områden där coronaläget är svårast. Men hur det går till i praktiken är fortfarande öppet, säger Marin.

Marin svarade på politikreportrarnas frågor i Statsministerns frågetimme i Radio Suomi.

Några snabba ändringar i vaccinationsordningen är enligt Marin varken motiverade eller realistiska.

– Just nu får Finland inte så stora vaccinmängder att man till exempel i huvudstadsregionen kunde vaccinera i så stor skala att vi kunde stävja epidemin där, säger Marin.

Viktigast är att vaccinera dem som löper störst risk att bli allvarligt sjuka, såsom vårdpersonal, äldre och andra riskgrupper.

– Vår utgångspunkt är att vi måste skydda riskgrupperna. Vi har corona i hela landet, och var som helst i Finland kan personer som tillhör riskgrupper insjukna och dö.

Marin: Inte vettigt för EU att begränsa vaccinexporten

Marin fick också frågor om EU:s vaccinstrategi, och varför vaccin som tillverkas i EU exporteras till andra länder då behovet inom EU är stort.

Enlig Marin ska EU inte begränsa exporten av coronavaccin.

– Man måste komma ihåg att coronaviruset är ett globalt problem, och om inte alla får vaccin ökar risken för allt fler virusvarianter, även sådana som vaccinen inte biter på. Vi måste sträva efter att alla blir vaccinerade.

Marin tycker begränsningar i vaccinexporten kan leda till ett slags vaccinkrig, där andra länder i sin tur förbjuder export av vacciningredienser och vaccin och de globala vaccintillverkningskedjorna avbryts.

Behovet av begränsningarna utvärderas ännu

Marin säger att de nuvarande coronarestriktionerna ser ut att bita, då smittkurvan inte längre pekar uppåt.

Under de två senaste veckorna har 9 100 nya fall konstaterats, vilket är 58 färre än under den tidigare tvåveckorsperioden.

Hon säger ändå att situationen i huvudstadsregionen och i Åbo fortsatt är allvarlig, och att begränsningarna i rörelsefriheten därför behövs.

Att införa begränsningarna tar tid, men enligt Marin kommer man att utvärdera behovet av begränsningar på nytt i det skedet då frågan är slutbehandlad i riksdagen och regeringen är redo att utfärda en förordning.

Exitplan bereds nästa vecka

Regeringen kommer att nästa vecka börja lägga upp en plan för hur Finland ska gå tillväga efter coronaepidemin. Planen kommer enligt Marin också att behandlas parlamentariskt efter påsk.

Undervisnings- och kulturministeriet publicerade i början av veckan en plan på hur evenemangen kan öppnas upp igen på ett tryggt sätt när restriktionerna väl lättar.

Marin säger att hon hoppas att den ekonomiska tillväxten tar fart, att man skulle få bukt med skuldsättningen och att staten kunde ta en mindre roll då coronakrisen är förbi.

Ekonomisk stimulans kommer ändå fortsättningsvis att behövas, säger Marin.

– Vi ser att USA och andra länder går in för kraftiga stimulansåtgärder. Om EU inte fortsätter med stimulans riskerar vi att bli efter andra regioner i den ekonomiska tillväxten.

Men också nedskärningar kommer att behövas, säger Marin.