Hoppa till huvudinnehåll

Mercedes taktik spelade Hamilton i händerna – experten välkomnar fajten mot Verstappen: ”Det är så här motorsport ska se ut”

Verstappen och Hamilton skolar på prispallen.
Max Verstappen och Lewis Hamilton skålar på prispallen. Verstappen och Hamilton skolar på prispallen. Bild: EPA-EFE/Lars Baron / POOL Formel 1,Max Verstappen,Lewis Hamilton

Blir premiären en fingervisning för hur resten av säsongen kommer att se ut? Det hoppas åtminstone Yle Sportens formel 1-expert Fredrik af Petersens. Red Bull har kommit ifatt Mercedes, säger han.

Det saknades inte dramatik när säsongens första F1-lopp avgjordes i Bahrain. De sista varven blev en duell mellan Lewis Hamilton och Max Verstappen.

De båda förarna hade valt olika strategi under loppet och på slutet var det Verstappen som hade bättre däck och satte rejäl press på Hamilton.

– Det var länge sedan vi såg en sådan tät fajt in till mål. Det bådar faktiskt gott för resten av säsongen. Red Bull har kommit ifatt Mercedes och körmässigt skiljer det inte mycket mellan Hamilton och Verstappen.

– Det var skoj att se den här fajten, det är så här motorsport ska se ut och framför allt formel 1, säger Yle Sportens expert Fredrik af Petersens.

Vad var det som avgjorde till Hamiltons fördel?

– Det var taktiken som spelade en stor roll. Det sitter ett gäng intelligenta herrar med sina datorer och ser tendenser och prognoser. De såg att om Mercedes satsade på en mer aggressiv taktik så fanns chansen till seger.

– Lewis aggressiva taktik överraskade Red Bull. Verstappen stannade kanske ute lite för länge och frågan är om han inte förlorade loppet redan efter det första däckbytet, säger af Petersens.

Hamilton och Verstappen kör mot varandra i Bahrain.
Det blev en stenhård fajt ända in till mållinjen mellan Hamilton och Verstappen. Hamilton och Verstappen kör mot varandra i Bahrain. Bild: xpbimages.com Formel 1,Lewis Hamilton,Max Verstappen

Förstår inte domarnas agerande

Verstappen lyckades passera Hamilton några varv före mål, men gjorde det utanför banan och tvingades därför ge ifrån sig förstaplatsen.

– Jag förstår inte det. I reglerna står det att man inte får köra utanför banan under träningar och kval. I loppen är det så vitt jag vet inte förbjudet. Lewis gjorde det flera gånger och fick veta att han skulle bli varnad om det fortsatte.

– Max gjorde det bara en gång och då blir han tillsagd av domarna att han måste släppa förbi Lewis. Skillnaden kanske är att domarna ansåg att han fick en fördel och Lewis inte kunde köra om. Jag tycker ändå att det är diskutabelt.

Hur mycket kommer det att leva kvar framöver?

– Jag tror att man får glömma det och se framåt så snabbt som möjligt, men skulle det skilja väldigt få poäng i slutet av säsongen så kommer diskussionen upp igen.

Valtteri Bottas knep tredjeplatsen i loppet men var ordentligt distanserad av Hamilton och Verstappen. Bottas tappade alla segerchanser efter sitt långsamma depåstopp drygt halvvägs in i tävlingen.

– Han gjorde ett mycket bra lopp och man kan inte skylla på honom på något sätt. Det var depåstoppet där mekanikerna hade problem med ett däck som förstörde hans chanser, säger af Petersens.

Bottas visar upp sin pokal som han fick efter tredjeplatsen i Bahrain.
Bottas slutade på tredje plats i loppet. Bottas visar upp sin pokal som han fick efter tredjeplatsen i Bahrain. Bild: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ Formel 1,Valtteri Bottas

Bottas ifrågasatte stallets taktik efter loppet, hur ser du på den saken?

– De hade olika strategier för Lewis och Valtteri, och jag kan förstå att Valtteri är besviken över att han inte fick samma aggressiva taktik. Men om man är teamchef måste man se på helheten och nu var det Lewis som hade störst chans att vinna.

– Man satsade allt på Lewis och då fick Valtteri stå lite bakom. Vi får se hur det går i fortsättningen. Valtteri är mycket starkare mentalt i år och tar ny fart i nästa lopp.

Lite längre ner i fältet gjorde Kimi Räikkönen gjorde ett bra lopp och var nära att ta poäng. Han låg på tionde plats en bra bit in i loppet men det blev till slut en elfte plats.

– Det var ett nöje att se honom. Han hade ordentliga fajter och det var den körning som har gjort honom så populär. Jag tror han får mersmak, nu kunde han hänga med.

– Förra året såg vi honom på nere på 17:e–18:e plats och nu är han uppe på elfte plats och kör ifrån sin stallkompis. Det såg ut som att han fått en nytändning, säger af Petersens.