Hoppa till huvudinnehåll

Åbo Akademi startar utbildning för studiehandledare i Vasa

Åbo Akademi i Vasa
I höst inleds den nya studiehandledarutbildningen i Vasa. Åbo Akademi i Vasa Bild: Yle/Chanette Härus Åbo Akademi,universitet,skolor,Vasa

Det är brist på behöriga elev- och studiehandledare i Svenskfinland. Därför startar Åbo Akademi i höst en ny utbildning som ska ge behörighet.

Enligt en kartläggning som Finlands svenska lärarförbund har gjort är bara 72 procent av de finlandssvenska elev- och studiehandledarna behöriga.

För att råda bot på bristen startar Åbo Akademi hösten 2021 utbildningshelheten Yrkesfärdigheter för uppgifter inom elevhandledning och studiehandledning.

– Det finns en stor efterfrågan på studiehandledare och på vägledare av olika slag i skolorna. Det har det funnits länge och på senare tid har den här efterfrågan ökat ännu mer, säger Fritjof Sahlström, dekan för fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier vid Åbo Akademi.

– Det finns många unga som på olika sätt behöver hjälp, stöd och vägledning i vart dom ska ta vägen och vad dom ska göra och det finns också en hel del obehöriga studiehandledare ute i skolorna så därför behövs det här.

Professor Fritjof Sahlström
Behovet av studiehandledning kommer att öka, säger Fritjof Sahlström, dekan för fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier i Vasa. Professor Fritjof Sahlström Bild: Jens Berg Fritjof Sahlström

Sahlström tror att den utvidgage läroplikten är en av de saker som driver på ett större behov för studievägshandledning.

– Men jag skulle säga att behovet är ännu större än det. Det går inte att bara förklara det med den utvidgade läroplikten. Allmänt taget så finns det ett större intresse för att kunna saker som har med handledning och vägledning att göra. Vi som jobbar i den här branschen uppfattar också att det finns en större efterfrågan hos unga och också vuxna för den delen.

Utbildningen tar emot 20 studerande i höst och omfattar 60 studiepoäng. Utbildningen görs som deltidsstudier under två års tid. Studieplats går att ansöka mellan 12 och 30 april.

Utbildningen finansieras av Svenska kulturfonden.

Artikeln är uppdaterad 29.3.2021 klockan 16.40 med Fritjof Sahlströms kommentarer.
Artiklen uppdaterades 29.3.2021 klockan 21.20, "förlängd läroplikt" ändrades till "utvidgad läroplikt".

Läs också