Hoppa till huvudinnehåll

Emil Ruusuvuori vidare efter thriller – nu väntar överkomligt motstånd i åttondelen och en eventuell kvartsfinal i Miami Open

Emil Ruusuvuori jublar i matchen mot Mikael Ymer.
Emil Ruusuvuori jublar i matchen mot Mikael Ymer. Emil Ruusuvuori jublar i matchen mot Mikael Ymer. Bild: EPA-EFE/RHONA WISE Emil Ruusuvuori,Mikael Ymer

Tennisspelaren Emil Ruusuvuori har tagit sig till åttondelsfinal i den prestigefyllda Mastersturneringen Miami Open. Matchen mot Mikael Ymer bjöd på många vändningar och Ruusuvuori hade svårt att knyta säcken. Nu väntar en åttondelsfinal mot italienaren Jannik Sinner.

I den tredje omgången i Miami Open besegrade Emil Ruusuvuori svensken Mikael Ymer med 2–1 i set. Ruusuvuori vände ett 0–1-underläge och setsiffrorna skrevs 4–6, 6–1, 7–5.

Båda spelarna vann endast 55 procent av bollarna i egen serve och därför bjöd matchen på många vändningar. I första set vände Ymer ett 1–3-underläge till en 6–4-seger.

I det andra setet var Ruusuvuori överlägsen och vann det med 6–1.

– Ymer var riktigt seg bakom baslinjen. I första set spelade han smart, i andra set gick jag på nät och började på det sättet få till en förändring, sa Ruusuvuori enligt tennisförbundet.

Tredje set en thriller

I det tredje och avgörande setet gick Ruusuvuori upp i en 5–2-ledning och fick tre möjligheter att spela hem matchen. Ruusuvuori tappade ändå sin serve två gånger och plötsligt var det kvitterat till 5–5.

– Det är speciellt och utmanande då motståndaren kommer i kapp. Visst blev det nervöst då jag inte lyckades knyta säcken. Motståndaren uppfattar det och höjer samtidigt sin nivå, sa Ruusuvuori.

Mikael Ymer slår bollen.
Mikael Ymer bjöd Emil Ruusuvuori på bra motstånd. Mikael Ymer slår bollen. Bild: EPA-EFE/RHONA WISE Mikael Ymer

Ruusuvuori bröt tillbaka och gick upp i en 6–5-ledning, men hade problem med att serva hem matchen. Ymer hade tre breakbollar, men misslyckades, och Ruusuvuori tog vara på sin andra matchboll.

Finländaren vann alltså tredje set med 7–5 och matchen med 2–1 i set.

– Det blev en ungefär så svår match som jag hade tänkt mig. Det viktigaste var att jag under matchen kom på sätt att vända på steken, sa Ruusuvuori enligt förbundet.

Överkomligt motstånd väntar

På tisdag väntar italienaren Jannik Sinner, rankad 31:a i världen, i åttondelsfinal. I januari 2020 vann Ruusuvuori över Sinner med 2–0 i set i en Challengerturnering i Australien.

– Sedan dess har vi båda spelat mycket tennis och utvecklats. Det blir en rolig match, vi har ofta tränat tillsammans i samband med turneringar, sa Ruusuvuori.

Speloddsen indikerar att Ruusuvuori tar sig till kvartsfinal med cirka 35 procents sannolikhet.

Den formstarka finländaren, som är rankad 83:a i världen, har nu förutsättningar att gå riktigt långt i turneringen. Besegrar han Sinner väntar Taylor Fritz från USA eller Aleksandr Bublik från Kazakstan i kvartsfinal. Ingen omöjlig uppgift, Fritz är rankad 32:a i världen och Bublik 44:a.

Ruusuvuori spelar Mastersåttondel för första gången i sin karriär. Finlands bästa tennisspelare genom tiderna, Jarkko Nieminen, tog sig till kvartsfinal i en Mastersturnering fyra gånger under sin karriär. Hela tre gånger säsongen 2006 och en gång 2013.

Resultat:

Emil Ruusuvuori FIN – Mikael Ymer SWE
2–1 (4–6, 6–1, 7–5)