Hoppa till huvudinnehåll

Privata gym och andra lokaler kommer troligen att stängas snart i delar av södra Finland

I förgrunden syns vikter på ett gym, i bakgrunden en kvinna som springer på en löpmatta.
I förgrunden syns vikter på ett gym, i bakgrunden en kvinna som springer på en löpmatta. Bild: Alamy / All Over Press gym,GYM,gymnastik,Vikter (Styrketräning),styrketräning,löpning,personlig tränare,träning,motion,motion (idrott),motionsidrott,löpmattor,träna

Privata gym och en rad andra lokaler kommer sannolikt att stängas i en del sjukvårdsdistrikt i södra Finland på skärtorsdagen den 1 april.

Kommunikationsdirektör Johanna Koskela vid Regionförvaltningsverket i Södra Finland säger att frågan torde klarna i början av veckan och att beslutet kommer att undertecknas i och med att lagen träder i kraft onsdagen den 31 mars.

Koskela säger att beslutet till en början berör Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt men att man diskuterat även med andra sjukvårdsdistrikt om det eventuella behovet av nedstängning.
Regionförvaltningsverket informerar så snart som möjligt om de områden som beslutet gäller.

Regionförvaltningsverkets beslut är i kraft två veckor i taget, till en början sannolikt 1-14 april.

Riksdagen godkände på söndagen en ändring i smittskyddslagen, där man preciserar kommunernas och Regionförvaltningsverkets möjligheter att stänga lokaler för viss tid.

De ändrade lagparagraferna träder i kraft på onsdag och är i kraft fram till den 30 juni.

I fortsättningen kan myndigheterna med andra ord stänga även privata gym, där 10 personer hittills har fått träna samtidigt.

Lagändringen preciserar innehållet i paragraf 58 g som tolkades olika av Social- och hälsovårdsministeriet och Regionförvaltningsverket.

Till skillnad från ministeriet ansåg Regionförvaltningsverket att verksamheten vid privata gym kan fortsätta förutsatt att högst 10 personer tränar samtidigt.

Smittskyddslagen berör bland annat offentliga och privata tränings- och sportlokaler, allmänna bastur, simhallar och badanläggningar, dansställen och lokaler för körsång och teater, nöjes- och temaparker, inomhuslekplatser samt köpcentrens allmänna utrymmen.

Hobbyverksamhet för barn kan fortsätta

De lokaler som måste stänga kan användas för ledd hobbyverksamhet för barn födda 2008 eller senare.

Beslutet om stängning gäller inte professionell idrott eller verksamhet som hör till privatlivet eller familjelivet omfattas av lagen.

Fortsatta restriktioner för sammankomster

Regionförvaltningsverket i Södra Finland planerar vidare att förlänga förbudet mot offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med fler än sex personer i Södra Karelens, Egentliga Tavastlands, Helsingfors och Nylands, Kymmenedalens och Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikt.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Kuntosalit ja yksityiset liikuntapaikat sulkevat ovensa todennäköisesti torstaina kahdeksi viikoksi HUS-alueella – taustalla kiistelty tartuntatautilain muutos som skrivits av Nina Svahn. Texten har översatts av Lars Gustafsson

Artikeln har kompletterats med uppgifter om vilka verksamheter som inte berörs av stängningsbeslut. Artikeln kompletterades också med uppgifter om restriktioner för sammankomster.