Hoppa till huvudinnehåll

Slagsmål bland ungdomar i huvudstadsregionen filmas och delas på sociala medier

  Bilden visar skuggor på marken i Helsingfors centrum i augusti 2020.
Slagsmålen filmas eller streamas ofta till sociala medier. Bilden visar skuggor på marken i Helsingfors centrum i augusti 2020. Bild: Silja Viitala / Yle augusti,2020,Helsingfors,ville,människor,män,kvinnor,skuggor,höst,ljus (strålning),ekonomi,konsumtion,Recession,kapitalism,Våld mot kvinnor,psykiskt våld,våld,partnervåld,våld i närrelationen,skilsmässa,brottslighet,organiserad brottslighet,ungdomsarbetslöshet,arbetslöshet,depression,vinterdepression,anonymitet,konjunkturuppgång,ungdomar,unga vuxna

Våld bland unga är i sig inget nytt, men en ny utveckling är att slagsmålen nu sänds direkt eller filmas och laddas upp på sociala medier, säger biträdande polischef Kimmo Markkula vid Västra Nylands polisinrättning.

Sociala medier har fått en större roll när det gäller ungdomsvåld. Slagsmålens tid och plats bestäms på sociala medier, och där direktsänds de eller laddas upp senare.

- Det är en väldigt tråkig trend, särskilt att slagsmålen filmas och sedan finns sparade, säger biträdande polischef Kimmo Markkula.

De yngsta deltagarna i slagsmålen är 13-16 år gamla.

Markkula har gjort en säkerhetsundersökning åt Esbo stad, där också ungdomsvåldet behandlas. Han påpekar ändå att de här gruppslagsmålen inte förekommer bara i Esbo, utan i hela huvudstadsregionen.

- Ungdomarna rör sig ändå i hela huvudstadsregionen, så förekomsten är därefter, säger han.

Slagsmålen börjar oftast med en förolämpning, till exempel om en annan ungdoms mamma, vilket sedan ses som skäl för våldsam hämnd.

Enligt Markkula handlar det ändå inte om gatugäng, utan snarare mer lösa grupper av ungdomar.

År 2020 fick polisen uppgifter om 421 fall av misshandel och deltagande i slagsmål bland under 18-åringar. För det mesta sker slagsmål på helger.

Markkula säger ändå att på det stora hela har antalet våldsfall bland unga i Esbo inte stigit, utan tvärtom sjunkit en aning.

Gällande gruppslagsmålen gör polisen sitt bästa när det kommer till förebyggande verksamhet, säger Markkula.

- Vi samarbetar med olika myndigheter som ungdomsgårdar, men i fall där ungdomarna är under 15 år gamla är det så klart barnskyddet vi jobbar med.