Hoppa till huvudinnehåll

Allt ljusare coronaläge i Österbotten – men restaurangerna måste fortfarande hållas stängda

Ett cafés sittplatser intill fönstret mot gatan har fyllts av mjukisdjur under stängningen under coronapandemin.
På ett café i Vasa har man valt att placera mjukisdjur på sittplatserna intill fönstret ut mot gatan under tiden som cafét måste vara stängt under coronapandemin. Ett cafés sittplatser intill fönstret mot gatan har fyllts av mjukisdjur under stängningen under coronapandemin. Bild: Yle/Anna Wikman Cafe,Café-restauranger,coronavirus,Vasa

Österbotten går inte ner till basnivån. Det beslöt coronasamordningsgruppen på tisdag eftermiddag. Det betyder att restaurangerna fortsättningsvis hålls stängda.

Coronaläget i Österbotten har förbättrats i snabb takt. För en vecka sedan gick man ner från fasen för samhällsspridning till accelerationsfasen.

Incidensen sjunker och nu skulle man i teorin kunna gå ner till basnivån.

Åtminstone en vecka till

Men den regionala coronagruppen beslöt ändå på sitt möte på tisdag att hålla kvar sjukvårdsdistriktet i accelerationsfasen.

- Våra siffror ser bra ut men utgående från helhetsläget i Finland tog vi beslutet att vi kommer att ligga i accelerationsfasen i åtminstone en vecka till, säger sjukvårdsdistriktets direktör Marina Kinnunen.

Läget utvärderas igen efter påsken.

Skulle ni utgående från dagens siffror ha kunnat konstatera att sjukvårdsdistriktet går ner till basnivån?

- Ja. Men man kan inte leva utgående från en dags resultat när det gäller coronan. Vi måste se det ur ett längre perspektiv. Vi måste se att läget håller och först då gå över till basnivån, säger Kinnunen.

En kvinna med långt ljust hår och rutig kappa står i ett höstigt landskap och har ett munskydd i ansiktet.
Läget ska utvärderas igen efter påsken, uppger direktör Marina Kinnunen. Arkivbild. En kvinna med långt ljust hår och rutig kappa står i ett höstigt landskap och har ett munskydd i ansiktet. Bild: Anna Wikman / Yle direktörer för sjukvårdsdistrikt,Vasa,Vasa sjukvårdsdistrikt,kinnunen

Restaurangerna får vänta

I de sjukvårdsdistrikt som inte befinner sig på basnivån måste restaurangerna hålla stängt. Om ett distrikt går ner till basnivån kan dock statsrådet tillåta restaurangerna att öppna igen.

Men tisdagens beslut i coronagruppen öppnar inte ens upp för möjligheten i Österbotten.

- Tyvärr är det så. Men det är ju bättre att vi nu garanterar att situationen blir bättre, så att restaurangerna faktiskt kan hållas öppna sen när de öppnar, säger Kinnunen.

Det finns kommuner i Österbotten där coronaläget är väldigt bra. Till och med i Vasa är läget inte fy skam just nu.

Men coronagruppen har valt att inte gå in för att göra skillnader på kommunerna i distriktet. När man går ner till basnivån, gör man det i hela distriktet samtidigt.

Juniorlag får spela matcher

Många har kontaktat coronagruppen angående juniorers lagidrott och gruppen fattade beslutet att tillåta att juniorlag får spela matcher inom distriktet. Men inga lag utifrån tillåts.

- Det är viktigt att våra barn och unga har en framtidstro, så därför tog vi det här beslutet, säger Kinnunen.

Kinnunen hoppas att Österbotten ska kunna gå ner till basnivån under de kommande veckorna.

Men:

- Det förutsätter att vi alla kommer ihåg de grundläggande sakerna: Munskydd, avstånd och handtvätt. Och det är bäst att hålla sig inom landskapet, många av de senaste fallen härstammar från andra landskap eller från utlandet.