Hoppa till huvudinnehåll

Den nya färdtjänsten får tummen ner också i Sjundeå och Ingå

person i rullstol körs in i en invataxi
Arkivbild. Färdtjänsten ska göra det möjligt för personer med olika funktionsvariationer att leva ett normalt liv. person i rullstol körs in i en invataxi handikapp,färdtjänst

Sjundeå och Ingå tackar nu också nej till ett samarbete kring en gemensam färdtjänst i Västnyland.

Det beslutade Sjundeå kommunstyrelse enhälligt på sitt möte i går (29.3). Sjundeåstyrelsen gick därmed mot kommundirektörens och grundtrygghetsnämndens tidigare förslag.

Kommundirektören lämnade in avvikande åsikt till beslutet.

Hittills har Lojo och Raseborg också dragit sig ur det planerade samarbetet. Hangö tvekar ännu.

För många drog sig ur

Västra Nylands färdcentral blir inte en fungerande helhet eftersom så många kommuner har dragit sig ur, säger kommunstyrelseordförande Merja Laaksonen (SFP). Det var Laaksonen som presenterade ändringsförslaget och fick stöd av de andra i styrelsen.

Det här är någonting som har planerats väldigt länge. Hur känns det när det sedan blir så här?

- Mindre trevligt definitivt. Grundtanken med det här samarbetet och det här jobbet man har gjort i två års tid har varit enbart bra. Därför känns det nog ruttet att det sedan spjälkades upp på det här sättet och att man kom till sådana här beslut i de här kommunerna.

I en situation där flera kommuner hade gett grönt ljus för färdcentralen hade Sjundeås beslut varit ett annat, säger Laaksonen.

- Utan vidare, man har ju jobbat seriöst och också lyssnat på kundgrupperna. På det sättet har man nog försökt få till stånd en bra lösning. Det är synd att en hel del arbete gått till spillo. Men nu blev det såhär och vi lever med det och hoppas på bra lösningar. Det viktigaste är att kundgrupperna får den service de behöver och är förtjänta av.

Vad är färdtjänst?

Färdtjänst är en lagstadgad service som ska göra det möjligt för personer med olika funktionsvariationer att leva ett normalt liv.

Om du till exempel inte kan se, har svårt att röra dig eller kanske har svårt att göra dig förstådd hör du till dem som har rätt till färdtjänst. Din funktionsvariation innebär att du inte kan använda kollektivtrafik eller köra bil.

Men du har enligt lagen rätt till ett fullvärdigt liv och en vardag som alla andra. Du ska kunna gå och handla, träffa vänner och besöka biblioteket. Då får du använda taxi för de här resorna. Du beviljas ett begränsat antal resor per månad och tjänsten kallas färdtjänst.

Kommunen ansvarar för att färdtjänsten fungerar och att klienterna får den information de behöver om hur tjänsten fungerar i olika situationer.

Färdtjänsten i dessa fall bygger på en lag som kallas lagen om service och stöd på grund av handikapp.

Det finns också färdtjänst som beviljas enligt socialvårdslagen. Då gäller det oftast de äldre och tanken med den färdtjänsten är att hjälpa de äldre leva självständigt hemma och upprätthålla sina sociala nätverk.

En vit rullstol målad på blått underlag på en parkeringsplats.
En vit rullstol målad på blått underlag på en parkeringsplats. Bild: Yle/Sofi Nordmyr funktionshinder,funktionsnedsatta,tillgänglighet,personer med funktionsnedsättning,funktionsnedsättning,parkeringsplatser

Nu ska tjänstemännen i Sjundeå i samarbete med närkommuner konkurrensutsätta färdtjänsten. Främst handlar det här om samarbete med Lojo, Vichtis och Högfors - och kanske Raseborg, berättar Laaksonen.

Sjundeå och Ingå har sedan tre år tillbaka gemensam socialtjänst.

Avsikten med det planerade samarbetet för färdtjänst har varit att skapa en gemensam färdcentral som sköter färdtjänsten i Esbo och i de övriga kommunerna i Västnyland.

Läs också