Hoppa till huvudinnehåll

Det blir äggjakt i solen, men håll ändå kvar vinterdäcken – så här ser påskvädret ut

Ihmiset nauttivat säästä Espoon Haukilahdessa.
Söndagen ser ut att bli den vackraste dagen under påskhelgen. Ihmiset nauttivat säästä Espoon Haukilahdessa. Bild: Henrietta Hassinen / Yle friluftsliv,friluftsområden,friluftskläder,friluftsleder,väderlek,vårväder,Soligt väder,påsk,Esbo,Gäddvik,Badstrand (målning),vår,april,solen

Påsksöndagen ser ut att bli den vackraste dagen med omkring +10 grader. Påskprognosen kan ändå ännu ändras, säger meteorologen Joonas Koskela.

Ett kraftigt lågtryck som rör sig i landets nordvästra delar gör det svårt att spå påskvädret.

Början av påskveckan ser åtminstone för tillfället ut att bli vårig, från och med onsdag klarnar det upp i hela landet. Både onsdag och torsdag ser ut att bli soliga och fina med upp till tio plusgrader.

Kan löna sig att hålla kvar vinterdäcken

Nätterna är ändå fortsättningsvis kyliga med minusgrader också i söder.

Därför lönar det sig inte att stressa med att byta till sommardäck nu under påsken, säger Yles meteorolog Joonas Koskela.

- På natten är det ännu minusgrader och då snön smälter kan smältvattnet rinna ut på vägarna och sen frysa till nätterna, säger han.

På fredag ser molnigheten ut att öka igen och både skurar av regn och snöblandat regn kan förekomma på flera håll i landet. På lördag klarnar det upp igen, men det kan ändå ännu vara mulet väder.

- På lördag får kusten det finaste vädret - från Åbo till Uleåborg. Men det blir en vacker dag på många andra håll också. Svag vind och lite på plus fem grader i söder, säger Koskela.

I norr blir det något kallare.

Söndagen blir den vackraste påskdagen, men prognosen kan ändras

Söndagen ser ut att bli rätt så solig och varm. I väster kan det bli över tio grader, i öster och norr omkring fem plusgrader.

Måndagen ser också ut att bli fin, men blåsigare än söndagen.

Snödroppar i april.
Snödroppar tittar redan fram här och var där snön smultit bort. Snödroppar i april. Bild: Yle/Rolf Granqvist snödroppe

Koskela påminner ändå om att det ännu är flera dagar till påskhelgen och därför är prognosen fortfarande osäker.

Han säger att prognosen ändrat redan från tisdag morgon till tisdag eftermiddag.

- Imorse såg både söndagen och måndagen regniga ut men enligt den nuvarande prognosen blir det knappt några regn alls då, säger Koskela.

Det kraftiga lågtrycket som ligger och lurar i nordväst ser enligt dagens prognos ut att hållas kvar där åtminstone under lördag och söndag.

-Om det sker förändringar i prognosen som gäller lågtrycket kan också påskens väder förändras. Om det närmar sig oss kan vädret bli molnigare och våtare, säger han.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel "Pääsiäinen alkaa epävakaisessa säässä, mutta muuttuu aurinkoisemmaksi viikonlopun aikana – sunnuntaina paras ulkoilusää"av Hanna Terävä. Frida Holmberg har översatt texten.