Hoppa till huvudinnehåll

Försäljningen av byggnader på Åliden i Ingå på slutrakan – oklart när kommunen kan sälja veterinärhuset

Veterinärhuset på Åliden i Ingå kyrkby.
Veterinären vill kunna utvidga sin verksamhet, så Ingå kommun kan ännu inte genomföra försäljningen av den fastigheten. Arkivbild från augusti 2020. Veterinärhuset på Åliden i Ingå kyrkby. Bild: Marica Hildén / Yle Ingå,Västnyland,åliden kaisa wuorimaa

Ingå kommun har snart genomfört försäljningen av fastigheterna på området Åliden i kyrkbyn. Det är enbart veterinärhuset som det ännu råder osäkerhet kring.

Kommunen har under vintern förhandlat med köparna. Försäljningen av det så kallade Laserhuset och småhuset kan genomföras, men kommunen måste ännu vänta med försäljningen av huset där veterinären har sin mottagning.

Det här beror på att köparen i framtiden vill ha möjlighet att utvidga verksamheten i huset. Det behövs byggnadslov för det.

Dessutom har byggnaden en skyddsbeteckning så Museiverket måste höras, vilket kommer att ta tid, konstateras det i föredragningslistan till kommunstyrelsens möte.

Ålidenaffärerna kommer därför att ske i två omgångar. Kommundirektören ska slutföra försäljningen av småhuset och Laserhuset och affären med veterinärhuset genomförs efter att köparen fått svar på sina frågor om det är möjligt att utvidga byggnaden.

En vit träbyggnad med grönt tak i Ingå kyrkby som kallas laserhuset.
Laserhuset kommer att säljas, likaså småhuset som skymtar bakom. Arkivbild från augusti 2020. En vit träbyggnad med grönt tak i Ingå kyrkby som kallas laserhuset. Bild: Marica Hildén / Yle Ingå,Västnyland,laserhuset i ingå

Kommunstyrelsen beslöt (29.3) att köparen av veterinärens hus ges rätt att ansöka om byggnadslov för ändringsarbeten i huset.

Om veterinären beviljas byggnadslov så förverkligas affären, men om byggnadslov för ändringsarbeten inte beviljas och köparen avstår från att köpa byggnaden så läggs huset ut till öppen försäljning.

Slutlig affär ska genomföras senast den 31 augusti i år.

Läs också