Hoppa till huvudinnehåll

Kampen om en plats i EM-truppen fortsätter då Finland möter Schweiz – "En perfekt motståndare för oss"

Förbundskapten Markku Kanerva skickar in Marcus Forss efter att Joel Pohjanpalo skadats.
Marcus Forss vill ge formbesked åt Markku Kanerva Förbundskapten Markku Kanerva skickar in Marcus Forss efter att Joel Pohjanpalo skadats. Bild: EPA-EFE/VASSIL DONEV/AOP Markku Kanerva,Marcus Forss

A-landslaget i fotboll möter Schweiz på bortaplan i en träningslandskamp på onsdag. För flera av spelarna är matchen viktig med tanke på att ta en plats till Finlands EM-trupp i sommarens EM-turnering.

Anfallsspelaren Marcus Forss har fått ganska lite speltid i sin klubb Brentford i England, och för honom gäller det att visa att formen fortsättningsvis räcker för landslagsspel.

– Visst är jag lite orolig över att jag fått så lite speltid i Brentford, men det är en sak vi sköter internt inom klubben. Vi har fört diskussioner om min roll i klubben och förändringar är nog där på kommande, sade Forss under Bollförbundets presskonferens.

Forss spelade en fin match och gjorde mål då Finland slog Frankrike i en landskamp förra året. Men trots att onsdagens match är ett bra tillfälle att ge övriga anfallsspelare än Teemu Pukki speltid vågar han ännu inte säga någonting om sin eventuella speltid mot Schweiz.

– Jag vet ingenting om speltiden, men jag förbereder mig på samma sätt till alla matcher. Men det gäller att stiga ovanför det egna, och inse att det gör gott åt alla att tävla om speltid, sade Forss.

Robert Ivanov vill ge Kanerva huvudbry

26-årige backen Robert Ivanov är ett levande exempel på att man kan nå landslaget ännu i mogen ålder. Ivanov har från tidigare endast ett par landskamper från 2019 i samband med landslagets träningsläger i Qatar. För honom var kallelsen till A-landslaget en stor grej.

– Detta att få vara med i laget tillsammans med de bästa finländska spelarna är det största möjliga för mig. Jag är något av en outsider, men ifall jag får speltid mot Schweiz vill jag ta vara på chansen, och ge huvudbry åt landslagstränaren Markku Kanerva beträffande EM-truppen.

Ivanov spelade ännu för några år sedan i de lägre finländska divisionerna men har tagit steget via ligaklubben Honka till den polska ligan där han representerar liganykomlingen Warta Poznan.

– Transfern till den polska ligan var ett bra logiskt hopp på min karriär, men jag ser det inte som någon övre gräns på vart jag kan nå.

Försvarsspelet har hört till Finlands starkaste delområden under de senaste åren, men också Ivanov tror att han har något att ge åt Finlands defensiva spel.

– Mina styrkor ligger i att jag kan spela i alla positioner om Finland har en försvarslinje med tre mittbackar. Jag har bra med längd, så jag är nyttig också i kampen i luftrummet, säger Ivanov.

Schweiz som vunnit sina två första VM-kvalmatcher mot Bulgarien och Litauen är en tuff motståndare för Finland. Laget kryllar av namnstarka spelare från stora europeiska klubbar, som Xherdan Shaqiri från Liverpool, Granit Xhaka från Arsenal, och Breel Embolo från Borussia Mönchengladbach.

– Schweiz har en hög rankning, är ett bra lag, och har fina spelare i stora europeiska klubbar. För Finland är detta en perfekt motståndare, säger Ivanov.