Hoppa till huvudinnehåll

Körsbärsblomningen i Japan kulminerar tidigare än på åtminstone 1 200 år – klimatförändringen tros vara orsaken

I Japan har den årliga körsbärsblomningen nått sin kulmen tidigare än någonsin sen man började föra bok för 1 200 år sen. I Kyoto nådde blomningen sin höjdpunkt i fredags, den 26 mars.

Körbärsträden i Japan har under de senaste årtiondena börjat blomma allt tidigare. Forskare tror att det beror på klimatförändringen.

Kyoto har haft en ovanligt varm vår i år.

På 1800-talet nådde blomningen i Kyoto sin kulmen först i mitten av april.

Shou-sei-en-parken i Kyoto.
På 1800-talet nådde körsbärsblomningen i Kyoto sin kulmen först i mitten av april Shou-sei-en-parken i Kyoto. Bild: EPA/EVERETT KENNEDY BROWN körsbär,Körsbärsblom,Körsbärsträd

Körsbärsblomningen övervakas noggrant

Körsbärsblomningen övervakas noggrant i Japan och landets meteorologiska institut publicerar prognoser för när de första blommorna väntas slå ut och när blomningen väntas nå sin kulmen.

Körsbärsblomning i Japan
Körsbärsblomningen i Japan övervakas noggrant Körsbärsblomning i Japan Bild: Reuters Körsbärsblom

Körsbärsblomningen, eller sakura på japanska, pågår bara i några dagar. Men blomningen är ytterst viktig både ekonomiskt och kulturellt.

Körsbärsblom i Japan
Familjer och vänner samlas för att njuta av blomningen tillsammans Körsbärsblom i Japan Bild: Mostphotos Japan,Körsbärsblom

Blomningen lockar vanligtvis horder av turister och det är också en tid när familjer och vänner samlas för att njuta av blomningen tillsammans.

Läs också