Hoppa till huvudinnehåll

Republikanernas försök att införa nya vallagar får demokrater i USA att rasa – statsvetarprofessor: "Det är som om en brandkår skulle tända eld på husen och sedan kräva pengar för att släcka eldsvådorna"

Demonstranter protesterar mot republikanskt förslag till ny vallag i Georgia, Atlanta.
Britt Jones Chukura (andra från höger) protesterar mot den nya vallagen i Georgia tillsammans med andra demonstranter utanför delstatsparlamentet i Atlanta. Demonstranter protesterar mot republikanskt förslag till ny vallag i Georgia, Atlanta. Bild: YLE/Ville Hupa Atlanta,Röstförtryck,Georgia (USA),afroamerikaner,demonstrationer,Britt Jones Chukura

I flera amerikanska delstater pågår som bäst en kamp om rösträtten.

Många delstater under republikansk kontroll har föreslagit nya vallagar, som kan göra det betydligt svårare att rösta i politiska val.

Demokrater anser att det handlar om röstförtryck och att lagarna skulle slå hårdast mot minoritetsväljare som ofta röstar demokratiskt.

Republikaner motiverar lagarna med att försöka återinföra förtroendet för valsystemet och förhindra valfusk.

Allra hetast är kampen just nu i Georgia.

Där är det från och med nu bland annat förbjudet att bjuda på vatten och mat till väljare som köar till en vallokal.

Det fastställer en kontroversiell vallag som Georgias republikanske guvernör Brian Kemp förra veckan undertecknade.

Brian Kemp står i en talarstol framför en ståtlig trappa.
Georgias guvernör Brian Kemp undertecknade den omdebatterade lagen förra veckan. Brian Kemp står i en talarstol framför en ståtlig trappa. Brian P. Kemp,Georgia (USA),USA

Republikaner har motiverat regeln med att väljare som serveras mat och dryck kan låta sig övertalas att rösta på en viss kandidat.

Förbudet anses av kritiker särskilt drabba väljare i svarta områden, där många köade i flera timmar i samband med presidentvalet.

– Det är ett chockerande förslag, säger Britt Jones Chukura.

En grupp demonstranter protesterar mot vallag framför delstatsparlamentet i Atlanta, Georgia.
I Georgia har demonstranter samlats i närheten av delstatsparlamentet i flera veckor för att protestera mot republikanernas förslag till nya vallagar som kan göra det svårare att rösta i framtida val. En grupp demonstranter protesterar mot vallag framför delstatsparlamentet i Atlanta, Georgia. Bild: YLE/Ville Hupa Atlanta,Georgia (USA),demonstrationer,Röstförtryck

Hon och ett tjugotal demonstranter har i flera veckor samlats i Atlanta utanför Georgias delstatsparlament för att protestera mot vallagarna.

– Jag njuter inte av att komma hit, det är inte kul. Men jag vill att mina barn inte ska behöva föra samma kamp när de växer upp, säger Chukura.

Biden om vallagen i Georgia: "Det är sjukt"

Den omkring hundra sidor långa vallagen innehåller en rad andra åtgärder, bland annat förkortad tid för förhandsröstning och färre vallokaler.

Väljare i Georgia måste framöver också uppvisa körkort eller ett identitetsbevis för att förhandsrösta.

Demokrater har rasat mot lagen. Alla demokrater röstade emot lagen i Georgias delstatsparlament medan samtliga republikanerna röstade för.

President Joe Biden skrädde inte på orden när han kommenterade lagen på sin första presskonferens.

– Det är sjukt, sa Biden.

Republikaner med ex-presidenten Donald Trump i spetsen har varit nöjda.

Trump gratulerade Georgia för att ha infört lagen och sa att "det är synd att den inte införts tidigare".

Statsvetarprofessor om republikanernas iver att införa nya vallagar: Det beror på Donald Trump

Republikaner har framfört minst 250 olika lagförslag för att begränsa rösträtten i åtminstone 43 delstater, visar en kartläggning från forskningsinstitutet Brennan center.

Att det sker just nu är ingen slump, säger Charles Bullock som svarar på ett videosamtal i sitt arbetsrum hemma i Athens, Georgia.

– Den främsta orsaken är att republikanerna förlorade presidentvalet.

Bullock är statsvetarprofessor vid University of Georgia och en ofta anlitad expert på valsystem och sydstaternas politik.

Han säger att en stor del av republikanernas iver att snabbt förändra vallagarna kan härledas till Donald Trump.

Professor i statsvetenskap Charles S.Bullock, i University of Georgia.
Charles Bullock är professor i statsvetenskap vid University of Georgia. Professor i statsvetenskap Charles S.Bullock, i University of Georgia. Bild: University of Georgia University of Georgia,Charles Bullock

– Drivkraften är ex-presidentens påståenden om att han i själva verket vann presidentvalet, inte bara i Georgia utan i flera andra delstater.

– Det finns inga bevis som stöder hans påståenden men det ger republikanerna en chans att säga att de vill återställa förtroendet för valsystemet, även om det är ex-presidenten själv som undergrävt det förtroendet.

Men republikanernas argumentation är problematisk, menar Bullock.

– Det är som om en brandkår skulle tända eld på en massa hus och sedan kräva pengar för att de har stora problem med att släcka eldsvådorna.

Röstförtryck eller inte?

Den färska vallagen i Georgia har redan överklagats av medborgaraktivister som anser att den uppfyller kriterierna för röstförtryck.

Är det så?

– Huvudsakligen inte, säger professor Bullock.

Hade de mest extrema förslagen platsat i lagen så hade vi troligen kunnat tala om röstförtryck― Charles Bullock, statsvetarprofessor vid University of Georgia

Det beror enligt Bullock på att de mest kontroversiella elementen, som förbudet att rösta på söndagar, inte landade i den slutliga versionen av lagen.

– Hade de mest extrema förslagen platsat i lagen så hade vi troligen kunnat tala om röstförtryck.

– Men till exempel kravet på att visa upp körkortet i samband med röstandet kommer knappast att drabba särskilt många. Den som saknar körkort kan få det gratis i Georgia.

Vissa av reglerna kan till och med utöka möjligheterna att rösta, tror Bullock. Som till exempel kravet på att varje valdistrikt bör ha ett visst antal lördagar och söndagar då det ska gå att rösta.

"Svårt att se hur lagen ska återställa förtroendet för valsystemet"

Däremot är Bullock skeptisk till att lagen kommer att återställa förtroendet för valsystemet.

Han nämner det omdiskuterade förbudet mot att servera mat och dryck till väljare som köar vid en vallokal.

– Det är svårt att se hur förbudet mot att erbjuda en bit pizza eller vatten till väljare som kanske köat i timmar ska kunna få folk att få mer förtroendet för valsystemet.

Bullock påpekar också att valfusk fortsättningsvis är en sällsynt företeelse i USA.

– Bevisen är få och det är troligen mindre vanligt i dag än längre bak i tiden.

Medborgarrättsjuristen Gerald Griggs står bland demonstranterna framför delstatsparlamentet i Atlanta. För honom är frågan entydig.

– Det har inte förekommit valfusk i Georgia. De som påstår att valfusket hotar vår demokrati måste lägga fram bevis.

Civilrättsjuristen Gerald Griggs demonstrerar mot republikansk vallag i Atlanta, Georgia.
Jurist och aktivist. Gerald Griggs har i flera veckor protesterat mot vallagarna i Georgia. Civilrättsjuristen Gerald Griggs demonstrerar mot republikansk vallag i Atlanta, Georgia. Bild: YLE/Ville Hupa Atlanta,Georgia (USA),demonstrationer,Röstförtryck,Gerald Griggs

– Däremot hotas vår demokrati av röstförtryck, menar Griggs.

Vallagarna kan slå tillbaka mot republikanerna?

Demokrater ser det som en självklarhet att republikanernas förslag på lagändringar slår hårdast mot demokratiska väljare.

En stor del av demokraternas väljarkår består av minoritetsväljare, särskilt svarta amerikaner och latinos. De bor i regel i fattigare områden där vallokalerna tenderar att vara färre.

Historiskt så är det äldre väljare, särskilt äldre vita republikaner, som utnyttjat förhandsröstningen― Charles Bullock, statsvetarprofessor vid University of Georgia

Demokrater röstade också i betydligt högre grad på förhand än republikanerna i höstens presidentval.

Men enligt Charles Bullock kan trenden vända snabbt.

– Historiskt så är det äldre väljare, särskilt äldre vita republikaner, som utnyttjat förhandsröstningen. På grund av pandemin röstade många på förhand i Georgia men det är inte alls sagt att samma trend fortsätter efter pandemin.

– De här lagarna kan till och med på sikt slå tillbaka mot republikanerna, konstaterar Bullock.

Över hundra sidor ändrades till omkring hundra sidor 30.3 klockan 12.10.