Hoppa till huvudinnehåll

Svenska domaren Mikael Nord blev utskälld i Finland efter jättemissen i hockey-VM – då fick han signerad tröja på posten från Leo Komarov: "Stort av honom"

Leo Komarov i landslaget 2016.
Leo Komarov i landslaget 2016. Bild: Yle/Tomi Hänninen Leo Komarov

Två VM-turneringar i rad blev Mikael Nord föremål för skarp kritik i Finland. Bland annat skickade han ut Leo Komarov felaktigt – och Komarov ringde den svenska domaren mitt under VM.

Den finländska kritiken mot Mikael Nord var inte nådig under ishockey-VM 2015. Orsaken var hur det svenska domarteamet valde att ge Leo Komarov matchstraff i en match mot Ryssland.

”Katastrof”, var dåvarande förbundskaptenen Kari Jalonens hårda dom efter slutsignalen.

I en intervju med svenska C More ger Mikael Nord nu sin bild av den misslyckade matchen. Han medger att det gick åt skogen.

– VM 2015 är min lägsta punkt. Det tog jag mest stryk av. Det var ett felaktigt matchstraff – vi dömde för en bentackling som inte är i närheten av att vara en bentackling, säger Nord i intervjun.

– Det blir ramaskri utan dess like och finländarna är allt annat än glada. Jag fick en riktig snyting och jag mådde inte bra. Jag var inte förberedd på det och funderade på om jag ska sluta som domare.

Signerad tröja

Nord skickades hem från mästerskapet i Tjeckien. Några dagar senare ringde hans telefon. Utländskt nummer – och Leo Komarov i andra änden.

Komarov skulle prata om situationen och utvisningen med finländska medier och han ville stryka ett streck över allt i intervjuerna.

– Det var stort av honom.

Och mer storsinthet kom bokstavligen som ett brev på posten från Komarov. Den finländska anfallaren skickade en signerad Toronto Maple Leafs-tröja – hans dåvarande NHL-lag – till Nord.

– Det här är stort, och där började jag fatta att man gör misstag. Det gäller att lära sig och gå vidare.

Se hela intervjun med Mikael Nord här.

Läs också