Hoppa till huvudinnehåll

Beskedet från gymnastikförbundet: Linda Karlström får inget straff

Linda Karlström sitter vid ett bord.
Linda Karlström. Linda Karlström sitter vid ett bord. Bild: Yle/Sofi Nordmyr vaccin,vaccinmotståndare

Linda Karlström kommer inte att få något straff efter sina uttalanden i en dokumentärserie i fjol. Det skriver Finlands gymnastikförbund i ett pressmeddelande.

Linda Karlström väckte starka reaktioner i slutet av förra året för sina uttalande i den svenska dokumentärserien Vaccinkrigarna.

Karlström har i många år fungerat som gymnastiktränare i Kronobyföreningen Kronan, och i och med serien diskuterades också hennes roll och framtid.

Finlands Svenska Idrott FSI tog avstånd från Karlströms åsikter, men eftersom man inte hade någon disciplinär befogenhet skickades ärendet vidare till Finlands gymnastikförbund.

Förbundets disciplinära utskott har behandlat ärendet och nu valt att inte dela ut något straff, skriver man i ett pressmeddelande.

Beslutet är inte offentligt men med Karlströms tillåtelse har man gått ut med det här beskedet.

Förbundet skriver att utskottet utreder överträdelser som skett inom gymnastiken men normalt inte sådant som sker utanför verksamheten. Vidare betonar man starkt att det inte finns något utrymme för rasism och olämpligt beteende inom gymnastiken.

Medan ärendet har behandlats av förbundet har Karlström själv lämnat sitt uppdrag som tränare för redskapsgymnasterna i Kronoby. Bildningsnämnden i Kronoby utsåg Linda Karlström till årets tränare 2020.