Hoppa till huvudinnehåll

De lägsta pensionerna utbetalas i Södra Österbotten, de högsta i Nyland

Äldre människor sitter på en bänk
Kvinnornas medelpension är 1 579 euro per månad Äldre människor sitter på en bänk Bild: Mostphotos pensionärer,äldre,Gammal

I fjol låg den genomsnittliga pensionen på 1 762 euro före skatt per månad i Finland. Det är 50 euro mer än året innan. Männens medelpension var 1 983 euro och kvinnornas 1 579 euro, det vill säga drygt en femtedel mindre.

Det senaste årtiondet har finländarnas pensioner stigit med 200 euro. Var tredje pensionär måste klara sig på under 1 250 euro per månad.

Det är i regel kvinnor som har de lägsta pensionerna. Åtta procent av pensionstagarna har pensioner på över 3 000 euro per månad. Största delen av dem är män.

De största pensionerna utbetalas i Nyland där pensionstagarna i genomsnitt fick en pension på 2 085 euro per månad. Också på Åland var pensionerna högre än genomsnittet i landet (1 879 EUR).

De lägsta pensionerna utbetalades i lantbruksdominerade Södra Österbotten (1 530 euro).

De högsta pensionerna finns i Grankulla

På kommunnivå är Grankulla i sin egen klass med en medelpension på 3 180 euro. Esbo (2 373 EUR) och Helsingfors (2 186 EUR) kommer på andra och tredje plats. Landets lägsta medelpension påträffas i Södra Österbotten i Storå (1 287 EUR).

Södra Savolax, Kajanaland och Kymmenedalen har flest pensionärer. Det är bara i Nyland som andelen pensionärer understiger 30 procent av befolkningen.

Sex procent av Finlands befolkning var sjukpensionerad i fjol - det är något mindre än året innan. Kajanaland har flest sjukpensionärer och Åland minst.

Källa: Pensionsskyddscentralen och FPA