Hoppa till huvudinnehåll

De privata gymmen i Egentliga Finland stänger – beslutet ska träda i kraft den 1 april

Man springer på löpband på gym
Regionförvaltningsverket har beslutat att stänga privata gym i Egentliga Finland i två veckor från och med den första april. Man springer på löpband på gym Bild: Mikael Crawford/Yle motionssalar,motion

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland har beslutat att de privata gymmen i Egentliga Finland ska stängas. Beslutet träder i kraft den första april.

Regionförvaltningsverket meddelade på onsdagseftermiddagen att utrymmen som används för idrotts-, motions-, nöjes- och rekreationsverksamhet i Egentliga Finland kommer att stängas.

Regionförvaltningsverkets beslut gäller under tiden 1–14 april i alla kommuner inom Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt med undantag för Punkalaidun.

Ett beslut om att stänga utrymmen kan gälla för högst två veckor åt gången.

Regionförvaltningsverkets beslut baserar sig på smittläget i regionen. Sjukvårdsdistriktet skickade under onsdagsmorgonen ett utlåtande till Regionförvaltningsverket, i vilket man föreslog att gymmen i hela regionen ska stängas.

Hittills har privata gym fått hålla öppet så länge som gymentreprenören kan garantera att endast 10 personer vistas i lokalen samtidigt.

På söndagen godkände riksdagen förändringar i smittskyddslagen som gör det möjligt för Regionförvaltningsverket att tillfälligt stänga privata verksamheter som gym helt och hållet.

Lokaler som måste stänga:

Beslutet om stängning av lokaler innebär att offentliga och privata aktörers alla följande utrymmen som används för idrotts-, motions-, nöjes- och rekreationsverksamhet måste stänga:

  • utrymmen inomhus som används för lagsport, gruppträning, utövande av kontaktsporter och andra motsvarande former av sport eller idrott samt träningslokaler och andra motsvarande utrymmen för inomhusidrott
  • allmänna bastur och simhallars, friluftsbads och badinrättningars bassängområden samt omklädningsrum som finns i omedelbar anslutning till dem
  • dansställen och utrymmen som används för körsång, amatörteater och annan motsvarande hobbyverksamhet i grupp
  • nöjes- och temaparker, tivolin samt djurparkers utrymmen inomhus
  • inomhuslekparker och inomhuslekplatser
  • allmänna utrymmen i köpcentra, med undantag för affärslokaler i detaljhandeln och lokaler som används för tillhandahållande av tjänster samt passager till dessa lokaler.

Utrymmena som måste stänga kan användas för ledd hobbyverksamhet för barn som är födda år 2008 eller senare.

Beslutet om stängning av lokaler gäller inte professionell idrott eller verksamhet som hör till privatlivet eller familjelivet.

Utrymmena som måste stängas kan också användas för att tillhandahålla lagstadgade tjänster, såsom medicinsk rehabilitering, gymnastikundervisning i skolorna och för att ordna coronavaccineringar.

Artikeln uppdaterades 31.3.2021 klockan 18.29 med information om att Regionförvaltningsverket fattat ett beslut om att stänga privata gym och andra utrymmen.

Artikeln uppdaterades 31.3.2021 klockan 18.52 med en faktaruta över vilka utrymmen som berörs av Regionförvaltningsverkets beslut.