Hoppa till huvudinnehåll

Frankrike går in för begränsad nedstängning – Macron ser ljus i tunneln tack vare vaccinerna

Äldre man med en stekpanna i handen står framför en tv där en kostymklädd man talar.
Den 86-åriga pensionerade jordbrukaren Henri Boutfol i Happonvilliers nära Chartres tillreder sin middag medan han tittar på president Emmanuel Macrons tal om nya coronarestriktioner. Äldre man med en stekpanna i handen står framför en tv där en kostymklädd man talar. Bild: AFP / Lehtikuva Frankrike,jordbrukare

Frankrikes president Emmanuel meddelar att skolorna ska vara stängda i tre veckor efter påskhelgen och att de begränsningar av rörelsefriheten som varit i kraft i Paris och en del regioner och i norr och söder kommer att gälla hela landet från och med lördagen.

Macron säger att de nuvarande begränsningarna inte räcker till och att det finns en risk att man kommer att tappa kontrollen över coronaläget.

Skolorna stängs på måndag och övergår till distansundervisning i en vecka varpå eleverna är lediga i två veckor. Därefter blir det närundervisning för de yngsta eleverna medan de äldre eleverna har distansundervisning i ytterligare en vecka.

Begränsningarna av rörelsefriheten kompletteras med en stängning av butiker som inte är nödvändiga.

Macron sade nej till en tredje nedstängning i januari och antalet nya coronafall hölls stabilt i februari. Men nu har mängden nya fall ökat till cirka 40 000 per dag och sjukhusen på ställen som Paris är överfyllda.

Över 5 000 personer vårdas på intensivvårdsavdelning, vilket är mer än under en sex veckor lång nedstängning i slutet av 2020.

Samtidigt lovar Macron att en del kulturlokaler och caféterrasser kommer att få öppna i mitten av maj förutsatt att de iakttar strikta regler.

- Tack vara vaccinet finns det en väg ut ur krisen, säger Macron.