Hoppa till huvudinnehåll

"Lättnaden är stor men för övrigt har vardagen inte förändrats" – Rekommendationerna gäller också dem som vaccinerats mot covid-19

Äldre man som vaccinerats mot corona.
För Herbert Johansson förändras inte vardagen trots fler restriktioner. Men han känner åtminstone nu en lättnad av att vara vaccinerad. Äldre man som vaccinerats mot corona. Bild: Yle / Jesper Alm. coronavaccin

I nuläget har drygt 15 procent av de vuxna finländarna blivit vaccinerade mot covid-19. Det visar färsk statistik från institutet för hälsa och välfärd, THL.

Samtidigt så förbereder sig republiken Finland för att införa hårdare restriktioner och vill begränsa rörelsefriheten.

- Personligen är jag lättad över att ha fått vaccinet men min vardag har det inte förändrat i någon större utsträckning, säger Herbert Johansson som är bosatt i Kustö i S:t Karins.

- Alla restriktioner och rekommendationer gäller fortsättningsvis också för mig så vardagen ser likadan ut som innan vaccineringen.

Kirurgiska munskydd på tork ovanpå en gammal vedspis.
Det går inte att lägga munskyddet på hatthyllan trots att man är vaccinerad. Kirurgiska munskydd på tork ovanpå en gammal vedspis. Bild: Yle / Tiina Grönroos Munskydd,mun-nässkydd (sjukvård)

I nuläget är det oklart om begränsningarna i rörelsefriheten kommer att beröra dem som bor i Åbos kranskommuner.

- Jag ser att de behövs eftersom smittspridningen fortsättningsvis ligger på en hög nivå. Som vaccinerad kan jag kanske känna mig lättad över att inte själv drabbas lika hårt ifall jag skulle bli smittad, men jag vill inte heller smitta ner människor i min närhet.

"Det är vår plikt att försöka hämma smittspridningen så gott det går"

Musikern Janne Engblom sitter hemma då Yle Åboland ringer honom. För honom har musikervardagen förändrats markant i och med coronan, men det finns inget man kan göra anser Engblom.

- Jag hör till en riskgrupp och har blivit vaccinerad, men det gäller nog att fortsättningsvis vara försiktig och följa de rekommendationer som gäller, säger Engblom. Jag är lättad och glad över att jag fått vaccinet, men samtidigt vill jag inte sprida det vidare.

Janne Engblom och Hannah Norrena.
För Janne Engblom finns det inga andra alternativ än att försöka göra sitt bästa. Janne Engblom och Hannah Norrena. Bild: Yle / Barbro Ahlstedt De Eurovisa (Tv),de eurovisa 2016

Engblom har personligen inte haft mycket jobb under det senaste året eftersom alla musikevenemang är så gott som avbokade.

- För mig personligen har året varit tufft eftersom jobbmöjligheterna har varit minimala, säger Engblom. Nu verkar dessutom de kommande restriktionerna leda till fler avbokningar.

Men trots det anser Engblom att det inte finns så mycket annat att göra.

- Som jag ser det är det vår plikt att följa de rekommendationer som vi har, säger Engblom. Skulle jag få välja skulle vi stänga ner allt för att kväsa smittspridningen för gott för att sedan igen kunna öppna upp.

Lättnad med ansvar

För Carita Isaksson är det en lättnad att ha fått vaccinet, men det gäller fortfarande att hålla kontakterna till ett minimum.

- Jag följer naturligtvis de rekommendationer som vi har och försöker förhindra att smittan sprids, säger Isaksson. Jag kan personligen känna lättnad, men exempelvis ungdomarna i min närkrets är fortfarande ovaccinerade och en smitta kan betyda svåra komplikationer för dem.

Carita Isaksson njuter av sin barndoms landskap i Houtskär
Carita Isaksson känner personligen en lättnad av att ha fått sitt vaccin men vet att många är oroade för hur vardagen kommer att te sig då samhället igen stänger ner. Carita Isaksson njuter av sin barndoms landskap i Houtskär Bild: Maud Stolpe/Yle Närbild,Houtskärs Kyrkliga Folkhögskola

Isaksson förstår att vissa kan känna oro för att samhället igen ser ut att stängas.

- Vi har nu i drygt ett år levt mycket för oss själva och det här drabbar ensamma och äldre speciellt mycket, säger Isaksson. Men trots det ser jag inte så många andra alternativ än fler begränsningar eftersom virusläget försämrats i både Åbo och huvudstadsregionen.

I ett sådant läge gäller det bara att orka och hålla ut.

- Det går åtminstone nu att se ett slut på pandemin, säger Isaksson. Ju fler som vaccineras så desto bättre blir situationen för alla.

Läs också