Hoppa till huvudinnehåll

Nu är det klart: Regionförvaltningsverket i Södra Finland stänger gym och en hel rad andra lokaler för två veckor framåt

En man i munskydd tränar på gym.
Att träna inomhus kommer att vara nästintill omöjligt för de flesta de närmaste veckorna. Arkivbild. En man i munskydd tränar på gym. Bild: Alamy / All Over Press GYM,coronavirus,Munskydd,Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020,mun-nässkydd (sjukvård) ,Munskydd,träning,motion,styrketräning,Vikter (Styrketräning),vikt

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har beslutat stänga utrymmen som används för idrotts-, motions-, nöjes- och rekreationsverksamhet i Södra Karelens, Helsingfors och Nylands, Egentliga Tavastlands och Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikt under tiden 1–14 april.

Svenska Yle har tidigare skrivit om att det här troligen kommer att ske och vad det betyder.

Nu har alltså beslutet fattats. Det baserar sig på ändringen av lagen om smittsamma sjukdomar som godkändes den 28 mars och som innebär att man strök möjligheten att hålla utrymmen öppna för högst tio kunder.

I ovannämnda områden samt i Kymmenedalens sjukvårdsdistrikt gäller dessutom att man vid användningen av en mängd kundlokaler måste se till att det går att hålla trygga avstånd.

Det här har sedan tidigare gällt i de andra distrikten förutom i Kymmenedalen.

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har även förlängt de gällande sammankomstrestriktionerna på högst sex deltagare till slutet av april.

De här lokalerna måste stänga:

Beslutet om stängning av lokaler innebär att offentliga och privata aktörers alla följande utrymmen som används för idrotts-, motions-, nöjes- och rekreationsverksamhet måste stänga:

  • Utrymmen inomhus som används för lagsport, gruppträning, utövande av kontaktsporter och andra motsvarande former av sport eller idrott samt träningslokaler och andra motsvarande utrymmen för inomhusidrott
  • Allmänna bastur och simhallars, friluftsbads och badinrättningars bassängområden samt omklädningsrum som finns i omedelbar anslutning till dem
  • Dansställen och utrymmen som används för körsång, amatörteater och annan motsvarande hobbyverksamhet i grupp
  • Nöjes- och temaparker, tivolin samt djurparkers utrymmen inomhus
  • Inomhuslekparker och inomhuslekplatser
  • Allmänna utrymmen i köpcentra, med undantag för affärslokaler i detaljhandeln och lokaler som används för tillhandahållande av tjänster samt passager till dessa lokaler.

Utrymmena som måste stänga kan användas för ledd hobbyverksamhet för barn som är födda år 2008 eller senare.

Beslutet om stängning av lokaler gäller inte professionell idrott eller verksamhet som hör till privatlivet eller familjelivet.

Utrymmena som måste stängas kan också användas för att tillhandahålla lagstadgade tjänster, såsom medicinsk rehabilitering, gymnastikundervisning i skolorna och för att ordna coronavaccineringar.

”Lagändringen innebär i praktiken att enligt vårt nya beslut måste utrymmen som används för motions- och rekreationsverksamhet också av ett litet antal kunder stängas. Hittills har utrymmen som använts av högst tio personer kunnat ha öppet”, säger regionförvaltningsöverläkare Mikko Valkonen från Regionförvaltningsverket i Södra Finland i ett pressmeddelande.

”Vi förstår de utmaningar som aktörerna inom bland annat idrottssektorn står inför i och med att beslutet träder i kraft så snabbt. På grund av det epidemiologiska läget var vi emellertid tvungna att fatta beslutet så fort som det enligt lagen var möjligt”, fortsätter Valkonen.

På basis av sjukvårdsdistriktens bilder av läget är stängningsbeslutet nödvändigt inom Södra Karelens, Helsingfors och Nylands, Egentliga Tavastlands och Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikt.

Beslutet enligt paragraf 58 g i lagen om smittsamma sjukdomar att stänga utrymmen är i kraft 1–14 april 2021.

Regionförvaltningsverket kan fatta beslutet om incidensen överstiger 50 fall per 100 000 personer under två veckor, om det i området konstateras sjukdomskluster som är svåra att spåra och om det finns risk för att sjukvården i området överbelastas.

Enligt lagen kan beslutet fattas för högst två veckor åt gången.

Läs också