Hoppa till huvudinnehåll

Oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj inleder hungerstrejk i protest mot fängelseförhållandena

Den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, bakom en glasruta, iklädd uppknäppt, rutig skjorta med t-skjorta under.
Navalnyj avtjänar sitt straff i en straffkoloni utanför Moskva. Arkivbild. Den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, bakom en glasruta, iklädd uppknäppt, rutig skjorta med t-skjorta under. Bild: Moskovan Babuškinskin piirioikeuden lehdistötoimisto / AOP Aleksej Navalnyj,domstolar,Moskva,Ryssland,Russian opposition groups

Den fängslade ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj har inlett en hungerstrejk, meddelar hans informatör Kira Yarmysh på Twitter.

Navalnyj vill genom hungerstrejken protestera mot förhållandena som råder i den straffkoloni han sitter fängslad i.

Navalnyj säger sig hungerstrejka tills han får ordentlig läkarvård för sina svåra ryggsmärtor och avdomnade ben. Han hävdar att förhållandena i fängelset har försämrat hans hälsotillstånd.

- Jag har inlett en hungerstrejk för att kräva att lagen följs och att en läkare jag själv valt ut ska få besöka mig inne i fängelset, skriver Navalnyj i ett brev som hans medarbetare publicerat på hans Instagramkonto.

Klicka här för att se Instagraminlägget.

Navalnyj protesterar också mot att vakterna väcker honom åtta gånger om natten, alltså en gång i timmen, för att kolla att han inte rymt från sin cell.

Den 44-åriga Putinkritikern greps och dömdes till fängelse då han återvände till Ryssland i januari. Navalnyj avtjänar sitt straff i en straffkoloni utanför Moskva.

Källa: STT