Hoppa till huvudinnehåll

Regeringen drog tillbaka förslaget om att begränsa rörelsefriheten – Marin efterlyser frivilliga begränsningar av kontakter

Närbild av brunhårig kvinna med svart munskydd. Statsminister Sanna Marin 31.3.2021.
Närbild av brunhårig kvinna med svart munskydd. Statsminister Sanna Marin 31.3.2021. Bild: Jorge Gonzalez / Yle politiker,Ständerhuset,Regeringen Marin,styrelse,minister,Finlands statsminister,statsministrar,Sanna Marin

Regeringen har dragit tillbaka lagförslaget om en temporär begränsning av rörelsefriheten och nära kontakter. Regeringen fattade beslutet på ett extra sammanträde på onsdagskvällen.

Statsminister Sanna Marin (SDP) sa på kvällen i direktsändning utanför Ständerhuset att Institutet för hälsa och välfärd samt Social- och hälsovårdsministeriet hade bedömt att åtgärderna i lagförslaget var nödvändiga, men grundlagsutskottet var av annan åsikt.

Marin vädjade till medborgarna att de frivilligt undviker situationer, möten och sammankomster där viruset sprids.

- Det gäller att undvika sådan verksamhet som inte är nödvändig.

Marin sa att man kommer att bedöma grundlagsutskottets utlåtande om lagförslaget.

Enligt statsministern ska Statsrådets kansli, Justitieministeriet, Inrikesministeriet och Social- och hälsovårdsministeriet bedöma om det finns förutsättningar att ge ett nytt förslag till riksdagen och vilka åtgärder som skulle ingå i förslaget.

Marin kommenterade frågan på Twitter tidigare på kvällen.

Regeringen anser enligt statsministerns tweet att den med anledning av grundlagsutskottets utlåtande måste dra tillbaka förslaget.

Riksdagens grundlagsutskott visade tidigare i dag enhälligt tummen ner för regeringens förslag.

"Undvik onödiga kontakter"

Marin skriver vidare på Twitter att epidemiläget fortfarande är allvarligt och att alla bör undvika alla onödiga närkontakter. Det lönar sig att fira påsk bara tillsammans med de allra närmaste och att undvika onödigt resande, skriver hon.

Statsministern tackar också alla de medborgare som redan i över ett års tid har tagit ansvar och har följt myndigheternas råd och rekommendationer.

Det gäller enligt Marin att fortsätta tillsammans för att sommaren ska vara ljusare för oss alla.

Källor: STT, Statsrådet

Artikeln har kompletterats med Sanna Marins synpunkter efter regeringens sammanträde på Ständerhuset.