Hoppa till huvudinnehåll

THL: Risken för allvarliga covid-19-symptom minskar klart efter vaccinering

Här väntar folk på att få coronavaccin
Folk i kö för coronavaccin. Här väntar folk på att få coronavaccin Bild: Jorge Gonzalez / Yle coronavirus,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Europa 2020,social- och hälsovårdstjänster,arbets- och näringsministeriet,Astra Zeneca,coronavaccin,Covid-19-vaccin,AstraZeneca,COVID-19,coronavirus disease,hälsa,hälsostationer,vaccinering

Coronavaccin minskar effektivt behovet av sjukhusvård för patienter som insjuknat i covid-19, slår Institutet för hälsa och välfärd fast. För äldre minskar risken för allvarliga coronasymptom med 74 procent och för riskgrupperna med 84 procent.

I utredningen beaktas alla som fått en första vaccindos. THL har utrett hur effektivt vaccinet är för personer över 70 år och för personer i riskgrupper mellan 16 och 69 år.

Risken att få allvarliga covid-19-symptom minskar klart för dem som fått sin första vaccindos, säger THL. Det här motsvarar erfarenheter som vi har från andra håll i världen, säger överläkare Tuija Leino på THL.

– I Israel minskade risken för symptom som kräver sjukhusvård med 78 procent fyra veckor efter att den första vaccindosen getts. I Skottland är siffran 81 och i England 71–80 procent.

Det är sannolikt att de finländska siffrorna är i underkant, säger sakkunnigläkare Eero Poukka.

– Fram till nu har vi bara vaccinerat de allra sköraste medborgarna, som löper störst risk att insjukna allvarligt. Vi uppdaterar materialet efter hand, och då blir också informationen mer tillförlitlig.

Bara var tionde finländare som injicerats med ett RNA-vaccin (Pfizer-Biontech och Moderna) har fått två doser. Ingen av de som fått ett adenovirusvektorvaccin (Astra Zeneca) har fått sin andra dos ännu.

Läs också