Hoppa till huvudinnehåll

654 nya coronafall idag, privata tillställningar näst största smittspridaren – "Ordna inga fester, delta inte i fester"

Coronaläget I Finland har förbättrats en aning, men faran är långt ifrån över, framkom då hälsomyndigheterna gav lägesrapport på torsdagen. Myndigheterna understryker faran med privata fester.

På torsdagen rapporterades om 654 nya fall av coronavirussmitta, utgående från granskade uppgifter. Två nya dödsfall noterades. Incidensen är 160 för hela landets del. Enligt hälsomyndigheterna har läget förbättrats lite under de två senaste veckorna.

– Människor har följt restriktionerna bra, men det gäller att orka fortsätta rätt länge ännu, för regionalt har vi mycket höga siffror, säger Mika Salminen, hälsosäkerhetsdirektör vid Institutet för hälsa och välfärd THL.

I både Helsingfors och Åbo är incidensen över 400, i Esbo och Vanda mellan 300 och 400.

Både Mika Salminen och strategichef Liisa-Maria Voipio-Pulkki från Social- och hälsovårdsministeriet varnar för att Finland om några veckor kan få samma utveckling som en del europeiska länder där epidemin förvärras igen.

– Efter perioder med avtagande epidemi ökar både sjukdomsfall och dödsfall igen i Tyskland, Tjeckien och Spanien, uppger Salminen.

En person får coronavaccin
Antalet vaccinerade i Finland var på torsdagen över 900 000 personer. Det motsvarar 19,2 procent av över 16-åringarna, framkom vid presskonferensen. En person får coronavaccin Bild: Jorge Gonzalez / Yle coronavirus,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Europa 2020,social- och hälsovårdstjänster,arbets- och näringsministeriet,Astra Zeneca,coronavaccin,Covid-19-vaccin,AstraZeneca,COVID-19,coronavirus disease,hälsa,hälsostationer,vaccinering

"Ordna inga fester, delta inte i fester"

Regeringen tvingas lägga om sina planerade coronaåtgärder eftersom den på onsdagskvällen tvingades dra tillbaka sitt lagförslag om begränsningar i rörelsefriheten.

Enligt Mika Salminen finns det främst två saker som kunde ersätta de uteblivna begränsningarna: Att förbjuda privata tillställningar och att stänga butiker som det inte är nödvändigt att besöka. Men han konstaterar att det inte finns lagstiftning för att stoppa privata sammankomster.

Liisa-Maria Voipio-Pulkki uppger att en rad myndigheter har fått i uppdrag att undersöka vilka möjligheter som finns. Hon upprepar vikten av att nu följa de rekommendationer och restriktioner som är i kraft.

– Man ska inte ordna privata fester och inte heller delta i sådana som andra ordnar, nämner hon bland annat.

Över en fjärdedel av fallen vid fester

Enligt diagram som Mika Salminen från THL visar, sker överlägset flest fall av smitta inom det egna hushållet. Det är enligt Salminen svårt att rå på. Under en exempelvecka (v. 11) utgjorde smittorna inom hushållen drygt hälften av alla fall.

Näst mest smittor sker inom gruppen "övrigt" som omfattar bland annat olika fester och tillställningar och det är just de fallen som begränsningarna i rörelsefriheten var tänkta att bita på. Andelen var under exempelveckan drygt en fjärdedel.

Enligt staplarna i diagrammet är smittofallen förhållandevis få i skolor, daghem och restauranger och inom hobbyverksamhet. Vid arbetsplatser sker smitta lite oftare.

Vid presskonferensen gick Jari Keinänen från Social- och hälsovårdsministeriet igenom de regler och rekommendationer som är i kraft för resenärer från andra länder. Enligt honom går nästan alla med på de coronatest de erbjuds vid inresa. Andelen som vägrar är under en procent.

Du kan se presskonferensen simultantolkad till svenska överst i den här artikeln. Här kan du se presskonferensen på finska.

Här rapporterar vi om presskonferensen i textform: