Hoppa till huvudinnehåll

Bolsonaro möblerar om i regeringen medan coronaläget i Brasilien blir allt sämre – 3 000 personer dör varje dag

Bild tagen med drönare på en gravgård där coronadödsoffer begravs av personer i skyddsutrustning.
Långra rader av gravar. Brasilien står för en fjärdedel av alla coronarelaterade dödsfall globalt. Bild tagen med drönare på en gravgård där coronadödsoffer begravs av personer i skyddsutrustning. Bild: EPA-EFE/All Over Press Brasilien,coronavirus

Sjukvården i Brasilien är fem före total kollaps eftersom antalet nya coronafall fortsätter öka. Samtidigt försöker president Jair Bolsonaro säkra sin politiska framtid genom stora ommöbleringar i regeringen.

Bolsonaro har kritiserats hårt för sin hantering av viruset under så gott som hela pandemin. I onsdags tog han åter till hårda ord mot landets restriktioner som införts av lokala guvernörer och borgmästare:

– Vi hade och vi har två fiender – viruset och arbetslösheten. Det är vår verklighet. Vi löser inte de här problemen genom att stanna hemma, sa han.

I onsdags registrerades ytterligare 3 800 dödsfall och över 90 000 nya fall av covid-19. Brasilien står för ungefär en fjärdedel av alla coronarelaterade dödsfall globalt.

Över 66 500 personer dog till följd av coronaviruset i Brasilien i mars. Det är dubbelt fler än under februari.

Bakslag för Bolsonaro

Men coronaviruset är inte Bolsonaros enda problem. I takt med att gravarna fylls kokar det också politiskt – och Bolsonaro sparkar minister efter minister.

De tre högsta militära befälhavarna avgick i tisdags efter att landets försvarsminister fick gå. Det handlar om cheferna för armén, flottan och flygvapnet.

Den numer sparkade försvarsministern uppges ha vägrat ställa armén till förfogande för att tvinga landets guvernörer att häva de lokala coronarestriktionerna.

Det är ett hårt bakslag för Bolsonaro.

Presidentti Jair Bolsonaro poisti maskin kasvoiltaan kesiviikkona, kun hän alkoi puhua tiedotustilaisuudessa.
Jair Bolsonaro har ställt sig skeptisk till coronaviruset allt sedan pandemin bröt ut. I juli ifjol insjuknade presidenten ändå själv. Presidentti Jair Bolsonaro poisti maskin kasvoiltaan kesiviikkona, kun hän alkoi puhua tiedotustilaisuudessa. Bild: Joedson A​lves / AOP Jair Bolsonaro,Brasilien

Förra veckan bytte han ut sin hälsominister, och i måndags sparkades sex andra ministrar.

– Den grundläggande frågan är om ministerreformerna tar slut här eller om de också kommer att gälla andra ministrar som inte ses på med blida ögon, säger Creomar de Souza, politisk analytiker i en intervju för nyhetsbyrån Reuters.

Det är ändå svårt att se att Bolsonars ommöblering tar slut här, med tanke på att den nyutsedde hälsoministern Marcelo Quieroga är den fjärde på posten sedan pandemin bröt ut ifjol.

Bolsonaro behöver inte militärens hjälp för att genomföra en kupp

Relationen till landets militär har skadats av ommöbleringen som uppenbart chockerade flera högt uppsatta officerare.

Arméns roll har varit ett känsligt samtalsämne allt sedan Brasilien återgick till demokrati efter 21 år av militärt styre år 1985.

Den nye försvarsministern Walter Braga Netto utsåg nya chefer för armén, flottan och flygvapnet i går – på årsdagen för militärkuppen.

Dagen innan fick han flera att höja på ögonbrynen när han uttalade sig om den, som enligt honom ''försonade landet'' och borde firas.

Den tidigare militären Bolsonaro har även han skapat ramaskri på grund av sina uttalanden om militärkuppen. År 2019 ställde han till med minnesstund för den.

Början på slutet?

Arméns vägran att foga sig efter presidentens vilja kan vara början på slutet för Bolsonaro, om man får tro somliga bedömare.

Med coroanapandemin som fortfarande rasar och bara ett år till presidentvalet får Bolsonaro lägga i en extra växel.

Bolsonaro såg också till att utnämna en polis i stället för exempelvis en jurist till justitieminister – ett drag som ger signaler om vad han kan tänkas göra i framtiden.

Flera oroar sig för vad det kan ha för inverkan på demokratin i ett land med så starka politiska spänningar som Brasilien.

Hot om riksrätt hänger över Bolsonaro som ett mörkt moln, och hans ärkerival, vänstermannen Fernando Haddad hotar hans möjligheter att återväljas i presidentvalet nästa år.

Kvinna håller upp skylt där det står: Riksrätt? Ja.
Riksrätt? Ja. Det anser den här kvinnan som demonstrerar mot president Bolsonaro. Kvinna håller upp skylt där det står: Riksrätt? Ja. Bild: EPA-EFE/All Over Press Brasilien,Jair Bolsonaro

Direktlänk till den statliga polisstyrkan

Den högerextrema Bolsonaros flirt med polisstyrkan säkrar också säkerhetsstyrkornas lojalitet i fall av oroligheter.

– Bolsonaro behöver inte militärens hjälp för att genomföra en kupp ifall han kan räkna med stödet av den militära polisen. Han kan göra delstater som styrs av hans rivaler politiskt ostyrbara, säger en expert på allmän säkerhet vid universitetet i Rio de Janeiro.

Polisen i Brasilien har kritiserats hårt för sina brutala metoder. Enbart polisen i Rio de Janeiro dödade 1 245 personer år 2020.

Landets nye justitieminister – den federala polisen Anderson Torres - är god vän till familjen Bolsonaro.

Med honom vid makten kan presidenten hålla ett öga på den federala polisen, fängelserna och de allmänna säkerhetsstyrkorna.

Anderson Torres är också en direkt länk till omkring 560 000 statliga poliser och brandmän, och mätningar visar att de i mångt och mycket delar Bolsonaros politiska åsikter.

Källor: Reuters, AFP, AP