Hoppa till huvudinnehåll

Coronaviruset i Österbotten – 1.4

Sairaanhoitaja ottaa näytteen korona-testistä. Korona drive-in. Messukeskus. 19.3.2021.
Sairaanhoitaja ottaa näytteen korona-testistä. Korona drive-in. Messukeskus. 19.3.2021. Bild: Jorge Gonzalez / Yle coronavirus,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Europa 2020,social- och hälsovårdstjänster,arbets- och näringsministeriet,Covid-19-vaccin,COVID-19,coronavirus disease,hälsa,hälsostationer,Coronatestning,test,Covid-19-provtagning

Situationen med coronaviruset förändras hela tiden och samhället anpassas till den. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

Möjliga exponeringar i Karleby på måndagen

Soite meddelade på torsdagen om möjliga exponeringar för coronaviruset på bageriet Harjun Leipomo i Prisma i Karleby måndagen den 29 mars klockan 9–9.30, på restaurangen Pata's samma dag klockan 11.30–12.30 och på gymmet i Idrottsgården samma kväll klockan 21–22.

Personer som vistats på de här platserna vid samma tid uppmanas söka sig till coronatest vid minsta symptom.

Massexponering i Vaasan lyseon lukio

En studerande som senare testade positivt för corona deltog i studentskrivningarna i Vaasan lyseon lukio den 24 och den 26 mars. Nitton lärare och omkring sextio elever har försatts i karantän.

Från Vaasan lyseon lukios sida säger man att man har följt hälsomyndigheternas anvisningar under studentskrivningarna. I salarna har man hållit säkerhetsavstånd och både studenter och övervakare har använt munskydd.

Fem nya coronafall i Mellersta Österbotten

Inom Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soites område har man konstaterat fem nya coronafall. Smittkedjorna är kända och man har kunnat kartlägga de exponerade.

Fyra av de nya fallen kan kopplas till samma smittkedja som de tre fall Soite rapporterade om på onsdagen. Sammanlagt har 78 personer satts i karantän.

Incidensen per 100 000 invånare de senaste två veckorna är nu 19. Soites infektionsöverläkare uppmanar invånarna att minska antalet närkontakter för att man ska kunna stanna på epidemins basnivå.

En person vårdas för tillfället på Mellersta Österbottens centralsjukhus för covid-19.

Sju fall i Södra Österbotten

Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt rapporterade sju nya fall av coronasmitta på torsdagen. Sammanlagt har man 739 konstaterade fall i distriktet.

Incidensen har nu stigit till 25,4 i Södra Österbotten. De senaste två veckorna har man haft 49 nya fall.

Under onsdagen togs 472 coronatester.

Nio nya fall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Vasa sjukvårdsdistrikt rapporterade nio nya fall av coronasmitta på torsdagen. Totalt är antalet fall nu uppe i 2 301.

Incidensen per 100 000 invånare de senaste två veckorna är nu 22.

Under gårdagen togs 248 nya coronatester. Sammanlagt har man tagit 60 846 tester.

Uppdaterad 12.04 med rättade uppgifter från Vasa sjukvårdsdistrikt.

Läs också