Hoppa till huvudinnehåll

HIFK:s problem fortsätter – karantänen över men spelarna är inte i spelskick

En HIFK-femma skrinnar i grupp.
HIFK har inte spelat ishockeymatcher på snart tre veckor. En HIFK-femma skrinnar i grupp. Bild: Markku Hyttinen / AOP Anton Lundell,HIFK Hockey,ishockey,FM-ligan i ishockey

HIFK:s ishockeylag har varit i coronakarantän i två veckor och tvingats lämna emellan flera matcher. Nu är karantänen över men spelarna är inte ännu i spelskick. Därför har klubben meddelat ishockeyligan och Kärpät att man inte kommer att kunna spela hemmamatchen mot Uleåborgslaget på tisdag.

Ett normalt år skulle HIFK:s pressmeddelande torsdagen den 1 april antagligen ha tagits för ett aprilskämt, men i dagens läge är det nog ingen som betvivlar sanningshalten när HIFK meddelar att laget inte har tillräckligt med speldugliga spelare för kommande ligamatch.

Klubben skriver på sin webbplats att det är dess skyldighet att se till att de insjuknade spelarna inte återvänder till lagträningarna och matcherna innan det står klart utom allt tvivel att sjukdomen är övervunnen, och att det inte uppstått några som helst följdsjukdomar.

– Enligt HIFK:s läkare får vi ihop ett tillräckligt antal spelare först i slutet av nästa vecka. Vi kan inte riskera våra spelares hälsa och därför kan vi inte spela i tisdagens match, säger HIFK:s sportchef Tobias Salmelainen på klubbens webbplats.

Förlorar med 0–1

I och med att HIFK:s karantänstid redan är över, blir följden att laget döms till att förlora matchen med målen 0–1.

I de matcher som klubben missade under karantänen hade man dock en giltig orsak till frånvaro, och där blir det inga poängtapp.

HIFK har med andra ord inte lidit nämnvärt av att inte ha kunnat spela matcherna som var inprickade inom ramen för karantänen, men eftersom den nu är över, döms HIFK till en 0-poängare i Kärpät-matchen, medan Uleåborgslaget får sällsynt enkla tre poäng.

Normalt är det antalet insamlade poäng som avgör placeringarna i ligan, men den här säsongen är poängsnittet den avgörande faktorn.

– Det här är beklagligt men vi måste agera i enlighet med det regelverk som vi kommit överens om, och matchen kan inte heller vare sig flyttas eller inhiberas. Spelarnas hälsa är ändå alltid högsta prioritet, säger Ligans sportchef Arto I. Järvelä på ligans ishockeywebbplats.

HIFK spelade sin senaste match mot SaiPa den 13 mars. Laget ligger på andra plats i tabellen med poängsnittet 1,96. Raumolaget Lukko toppar tabellen med poängsnittet 2,04 medan Åboklubben TPS är trea med 1,85.

Ligans tabell hittas här.