Hoppa till huvudinnehåll

Justitieminister Henriksson: Regeringen måste kunna lita på tjänstemännen och justitiekansler i lagberedningen

anna-maja henriksson
Justitieminister Anna-Maja Henriksson anna-maja henriksson Bild: Jorma Vihtonen / Yle Justitieministeriet i Finland,Anna-Maja Henriksson,riksdagen

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) betonar att det är tjänstemännen och justitiekansler som bär det yttersta ansvaret för laglighetsövervakningen. Ministrarna måste kunna lita på att tjänstemännen kommer med lösningar som kan gå vidare till riksdagen.

Henriksson uttalar sig med anledning av att regeringens förslag om begränsad rörelsefrihet inte gick igenom i riksdagens grundlagsutskott i går. Regeringen drog därför tillbaka sitt förslag.

- Som ministrar sitter vi inte inne med grundlagsexpertisen. Vi måste lita på att tjänstemännen gör sitt bästa. Det är inte Justitieministeriet som stiftar lagarna, utan det är Statsrådets kansli som i det här fallet har hållit i pennan.

Henriksson säger att det handlar om en oerhört svår juridik.

- Grundlagsutskottet har nu sagt sitt. Om utskottet anser att det är bättre att ingripa i människors privatliv så får vi rätta oss efter det. Det här var en diskussion vi förde inom regeringen och som vi för egen del tyckte att var väldigt problematisk.

- Alla har säkert gjort sitt bästa men en sak är klar: vi har en bristfällig beredskapslag som inte ger verktyg för sådana här situationer.

På frågan hur det kunde gå så här svarar Henriksson att den lägesrapport Institutet för hälsa och välfärd gav och fortfarande håller fast vid, visar att smittoläget är allvarligt och att åtgärder behövs.

- Hade vi inte tagit varningarna på allvar hade vi säkert kritiserats för det. Om alla människor skulle följa rekommendationerna - bland annat att inte samlas hemma hos varandra - så skulle vi klara den här epidemin utan lagstiftning.

Statsministern står bakom sin regering och tjänstenmannakåren

Statsminister Sanna Marin (SDP) har också kommenterat gårdagens bakslag i riksdagen och sitt eget politiska ansvar för det skedda. Hon säger att hon står bakom sin regering och dess förslag att begränsa rörelsefriheten.

- Jag värdesätter det arbete tjänstemannakåren gjort i ett mycket svårt läge och under hård press.

- Nu måste vi utröna om det finns förutsättningar att ge ett nytt förslag till riksdagen om att begränsa närkontakter, privata tillställningar och möten och med vilken tidtabell det kunde ske, säger Marin.

Pääministeri Sanna Marin saapui hallituksen neuvotteluihin Säätytalolle Helsingissä keskiviikkona 31. maaliskuuta 2021.
Stasminister Sanna Marin (SDP) Pääministeri Sanna Marin saapui hallituksen neuvotteluihin Säätytalolle Helsingissä keskiviikkona 31. maaliskuuta 2021. Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva Sanna Marin

Institutet för hälsa och välfärd måste också för egen del bedöma hur effekterna av olika åtgärder kan mätas, säger Marin.

- Annars är det svårt att avgöra hur effektiva konsekvenserna av lagstiftningen kan bli.

Marin påpekar att det är regeringens plikt att värna om medborgarnas grundlagsenliga rätt till liv - det var därför vi gav förslaget till riksdagen, säger hon.

Läs också