Hoppa till huvudinnehåll

Överläkarens hälsning inför påsken: Fira med familjen och njut av vädret

Videkvistar mot en vita moln på blå himmel.
Det ser ut att bli vackert påskväder i år. Videkvistar mot en vita moln på blå himmel. Bild: Nella Nuora / Yle vide,pussy willow,påsk,vår,mars,Soligt väder

Även i år firas påsken med coronabegränsningar. Att klä ut sig till påskhäxa går bra, men att gå från dörr till dörr rekommenderas inte, säger överläkare Sofia Svartsjö i Korsholm.

Påsken i år blir ännu en högtid som inte firas som vanligt.

Överläkare Sofia Svartsjö på Korsholms hälsovårdscentral tror att de flesta har börjat vänja sig vid det här laget. Under pandemiåret har vi redan hunnit fira såväl påsk som jul med coronarestriktioner.

– Egentligen är vi ju redan ganska vana vid att fira coronasäkert.

Korthårig kvinna står i en korridor.
Överläkare Sofia Svartsjö hoppas att det goda coronaläget ska hålla i sig. Korthårig kvinna står i en korridor. Bild: Anna Ruda / Yle Korsholm,överläkare

Svartsjö påminner om att pandemin fortfarande är på gång även om man kommit igång med vaccinationerna och småningom börjar se en ljusning. Därför ska man tänka på säkerhetsavstånd, handhygien och att använda munskydd.

Glädjande nog ser det ut att bli fint väder under påskhelgen.

– Man vill kanske vara ute och njuta av solen nu när den äntligen är här och snön verkar smälta, säger Svartsjö.

Gå från dörr till dörr rekommenderas inte

Att klä ut sig till påskhäxa och gå från dörr till dörr och dela ut påskkort rekommenderar Svartsjö däremot inte.

– Det är ju en jättefin tradition som jag själv också har vuxit upp med, men inte är det något vi vill rekommendera. Det kanske får vara en paus med det i år.

Man får använda lite sunt bondförnuft.

Vill man ändå vara påskhäxa går förstås även det att ordna på ett coronasäkert sätt. Till exempel kan man klä ut sig för den närmaste familjen.

– Redan det här med att klä ut sig är ju en kul tradition i sig. Man får använda lite sunt bondförnuft, säger Svartsjö.

små påskhäxor med godis
I år kan det vara upp till den närmaste familjen om påskhäxorna ska lyckas fylla sina korgar med godis. små påskhäxor med godis Bild: YLE/Sara Bergström Påskmat,påskgodis

”Tack till alla som kämpat”

Svartsjö säger att coronaläget är skört, även om man under en längre tid har gått mot ett bättre håll.

– Vi vill kunna hålla det här så att vi kan gå mot sommaren utan någon topp, säger Svartsjö.

Hon är tacksam över att österbottningarna har orkat med restriktionerna så länge och över att situationen är så bra som den är.

– Jag vill sända ett stort tack till alla som har kämpat under det här pandemiåret. Hoppas att folk får njuta av de här påskdagarna så får vi fortsätta gå mot ljusare tider.