Hoppa till huvudinnehåll

25 coronasmittade vid Markstridsskolan i Fredrikshamn

Person visar hur ett raketgevär fungerar när man tränar med en simulator inomhus.
Illustrerande arkivbild, personen på bilden visar hur man övar med Markstridsskolans simulator. Person visar hur ett raketgevär fungerar när man tränar med en simulator inomhus. Bild: Sirkka Haverinen / Yle Villmanstrand,Markstridsskolan (Finland),Everstiluutnantti

Över hundra personer tvingades till coronatest när flera personer insjuknade vid arméns Markstridsskola i Fredrikshamn, rapporterar Yle Uutiset.

Största delen av de smittade är beväringar vid Reservofficersskolan, resten studerar vid Markstridsskolan.

Utöver de 25 smittade skickades även 111 exponerade personer till coronatest.

De smittade hålls isolerade från andra på garnisonen. Några smittade har insjuknat under sin permission och de håller sig hemma. Även de exponerade hålls isolerade från andra personer, men de fortsätter sin tjänstgöring i mindre grupper.

Markstridsskolan har gett anvisningar till beväringar, studerande och personal om att alla ska följa coronaföreskrifterna noggrant, hålla koll på sin egen hälsa och inte tveka att söka sig till coronatest om det finns behov. Den som har coronasymptom får inte komma till garnisonen.

Beväringar och personal vid Markstridsskolan har delats in i avdelningar som inte får träffa varandra. Till exempel måltider, utbildning och fritidsaktiviteter har ordnats så att personerna i de olika avdelningarna inte ska kunna träffa varandra och riskera att sprida coronaviruset.

En del av utbildningen sker dessutom på distans, och det samma gäller huvudsakligen med allt jobb som inte kräver närvaro.

Texten är en översättning av Yle Uutisets artikel Maasotakoulussa paljastui 25 koronatartuntaa – yli sata oireetonta passitettiin joukkotestiin av Satu Krautsuk. Översättningen är gjord av Jonas Blomqvist.

Läs också