Hoppa till huvudinnehåll

Andorransk fotbollsikon nära att nå Litmanens världsunika landslagsrekord – nu ratas han av förbundet på grund av sina kommentarer: "En mardröm"

Ildefons Lima ser fundersam ut på en presskonferens.
Ildefons Lima har länge varit given i Andorras landslag. Ildefons Lima ser fundersam ut på en presskonferens. Bild: STELLA Pictures / ddp Ildefons Lima,Andorras herrlandslag i fotboll

Han är bara en landskamp från att bli den andra fotbollsspelaren i världen efter Jari Litmanen att representera sitt land under fyra decennier. Men just nu verkar Ildefons Lima inte bli uttagen i Andorras landslag förrän han bett om ursäkt för sina krav på coronatester.

Jari Litmanens blåvita landslagskarriär var inte bara framgångsrik – den var dessutom rekordlång.

Han spelade landskamper mellan 1989 och 2010, alltså under fyra årtionden. Det har ingen annan fotbollsspelare i hela världen gjort.

Men den andorranska backveteranen Ildefons Lama är inte långt ifrån. Han debuterade för Andorra år 1997 och tangerar Litmanens rekord om han gör ytterligare en landskamp.

41-åringen hör till landets absoluta fotbollsikoner, då han spelat i 128 av landets 176 landskamper. Dessutom är han nationens främste målskytt med elva fullträffar. Han finns till och med i Guinness rekordbok med den längsta landslagskarriären på herrsidan.

Lima var given i landslaget ännu före pandemin, tills hans åsikter retade upp landets fotbollsförbund. Som ordförande för den nationella spelarföreningen uttryckte han sin kritik mot att man inte hade ett system för coronatestning då serien återupptogs.

Den kritiken gillade inte förbundet.

Kravet: Be om ursäkt

NRK, som hänvisar till den spanska tidningen Sport, skriver att förbundet bekräftat att petningarna handlat om Limas ”falska kommentarer”. Lima har varit ratad i landslaget sedan man samlades för första gången sedan coronautbrottet, i september 2020.

– De sa att jag måste lämna spelarföreningen och be om ursäkt för mina uttalanden om jag vill spela för landslaget igen, bekräftar Lima själv för NRK.

Veteranspelaren har stämt förbundet och ärendet ska behandlas i domstol.

– Det här är en mardröm. Jag förtjänar att lämna fotbollen på samma sätt som jag startade, som en krigare – en liten spelare från en liten nation, men en som är otroligt stolt över att få vara från Andorra.