Hoppa till huvudinnehåll

Skärgården lockar i påsk – "människor vill njuta av naturen"

Midsommarnattens skolnedgång i Bromarv.
Många vill njuta av naturen i skärgården under påskhelgen. Midsommarnattens skolnedgång i Bromarv. Bild: Marica Hildén / Yle Bromarv,Västnyland,Raseborg,landskap

Det är många som åkt till stugan för att fira påsk i år. Men i Åbolands skärgård har man ändå inte märkt av någon rusning och färjetrafiken har löpt bra, säger färjförare Sussi Björkman.

– Alla som vill har rymts med, också vid färjorna i Pargas, Nagu och Korpo. Man kan säga att de handlar om helt vanliga trafikmängder för en långhelg.

Också från Finferries bekräftar VD Mats Rosin att färjetrafiken fungerat bra och enligt förväntan.

Enligt honom har det inte uppstått några större köbildningar, men enstaka bilar kan ha varit tvungna att vänta en stund på nästa färja.

Färjorna har till skillnad från förbindelsbåtarna inga begränsningar på hur många de får ta emot, eftersom människor på dem sitter inne i sina bilar.

Sussi Björkman, som kör färjan mellan Björkö och Mossala i Houtskär, säger att det inte handlar om någon rusning till skärgården, trots att trafikmängderna ökat till påsk.

– Påsken är en tid då människor öppnar stugsäsongen, så jag skulle säga att det varit lika mycket människor som vanligtvis. Ringvägen har inte öppnat, om den skulle ha gjort det tror jag att det skulle ha varit mer trafik.

houtskärsbon sussi björkman ute på havet
Sussi Björkman säger att trafikmängderna i påsk varit liknande som under föregående år. houtskärsbon sussi björkman ute på havet Bild: Privat Houtskär,Sussi Björkman

Hyrstugor i skärgården är eftertraktade

Men trots de normala helgtrafikmängderna, verkar hyrstugorna i skärgården haft en bra åtgång.

Företagare Simon Strömsund, som hyr stugor på Brännskär i Nagu, säger att alla stugor är uthyrda till påsken.

– Vi blev fullbokade i god tid och alla våra stugor är uthyrda. Vi har överlag också haft mycket helgkunder på våren. På veckorna är det tyst, men till helgerna vill människor komma och njuta av det fina vädret.

Strömsund säger att det är svårt att uppskatta ifall fler människor än vanligt hyrt en stuga i skärgården i påsk. Enligt honom är påsken annars också en vanlig tidpunkt för att hyra en stuga.

Strömsund påpekar att de är många som då vill komma ut och njuta av naturen.

– En vår som den här så är det ett ypperligt ställe att vara på. Att njuta av värme och solsken här – det finns inget bättre enligt mig.

Båtar invid brygga och båthus på Brännskär, Nagu
Stugorna på Brännskär i Nagu har haft bra åtgång i vår. Båtar invid brygga och båthus på Brännskär, Nagu Bild: Yle/Nina Bergman skärgård