Hoppa till huvudinnehåll

Kan Stefan Löfven och Ulf Kristersson bli lika goda vänner som deras partikamrater är i Eskilstuna?

Två män i kostym ler tillsammans mot kameran med Eskilstunas vapen på flagga mellan sig.
Jari Puustinen (M) och Jimmy Jansson (S) styr Eskilstuna tillsammans och tror riket skulle må bra av lite samarbete mellan deras partier också på riksnivå. Två män i kostym ler tillsammans mot kameran med Eskilstunas vapen på flagga mellan sig. Bild: Daniel Ivarsson Eskilstuna,jari puustinen

Socialdemokraterna och Moderaterna borde leta gemensamma vägar i stället för att söka konflikter. Det hälsar lokalpolitikerna i Eskilstuna där de två partierna lagt blockpolitiken bakom sig och styr staden tillsammans.

Vi träffas i foajén i stadshuset i Eskilstuna och bestämmer att ta oss till ett rum med starkare kommunhusstämning för tv-intervjun.

– Vi tar till höger här, säger Jari Puustinen (M).

– Men nästa sväng är till vänster! är Jimmy Jansson (S) snabb att tillfoga.

Det är rapp jargong mellan kommunalråden, samtidigt som de ibland nästan avslutar varandras meningar. I sex år har de styrt staden tillsammans. Socialdemokraterna är största parti (23 platser) men styr i majoritet med Nya Moderaterna (12) och Centerpartiet (4).

Eskilstuna torg med gammalt stadshus och staty.
Eskilstuna ligger drygt hundra kilometer väster om Stockholm och har tusentals invånare med finska rötter. Eskilstuna torg med gammalt stadshus och staty. Bild: Daniel Ivarsson Eskilstuna

I opposition sitter Sverigedemokraterna med 13 platser och så alla de andra partierna med 2–5 platser var.

Jimmy Janssons socialdemokrater har styrt Eskilstuna med Miljöpartiet och Vänsterpartiet förr, men när den majoriteten föll under förra mandatperioden vände sig Jansson till Moderaterna. Nu har koalitionen med Moderaterna klarat redan ett val och ser ut att klara också nästa, för väljarstödet är stabilt.

Två män i kostym samtalar.
Jimmy Jansson vände sig mot Moderaterna när majoriteten med Miljöpartiet och Vänsterpartiet föll under den förra mandatperioden. Två män i kostym samtalar. Bild: Daniel Ivarsson Eskilstuna,jari puustinen

Jansson och Puustinen tror deras samarbete sätter fokus på sakfrågorna vilket gör politiken tydligare för väljarna.

– Vi pratar ju knappt politik i Sverige i dag, vi pratar om regeringsbildningar och det har vi gjort i många år. Det måste vara otroligt svårt för en medborgare att orientera sig, säger Jansson.

Vi pratar ju knappt politik i Sverige i dag, vi pratar om regeringsbildningar

I ett Sverige där den politiska debatten just nu handlar mycket om vilka små partier som kan nå över riksdagsspärren och om huruvida Ulf Kristersson alls har en chans att bilda regering sticker Eskilstunapolitikernas samarbete ut.

I en gemensam debattartikel i Dagens Nyheter häromveckan hälsar Jansson och Puustinen till sina respektive partier att samarbete skulle löna sig också på riksnivå.

– Jag ser ju att här finns det mycket att göra. Det handlar om att vara mer pragmatisk, att titta på hur man kan finna vägar tillsammans för en bra framtid för riket, säger Puustinen.

Socialdemokraterna och moderaterna behöver leta gemensamma vägar i stället för att söka konflikter, lyder budskapet från Eskilstuna.

Eskilstunas vapen på flagga: ett städ och en slägga.
Industristaden Eskilstuna har länge letts av socialdemokraterna. Eskilstunas vapen på flagga: ett städ och en slägga. Bild: Daniel Ivarsson Eskilstuna,jari puustinen

Lokalpolitikerna vidhåller att partierna trots stora skillnader i den ideologiska grunden kan åstadkomma mer genom samarbete – och att det ger en långsiktig politik i de viktigaste frågorna.

– Vi kan hitta varann i många frågor men en sak som driver oss framåt är jobbfrågan. Det är en otroligt viktig fråga för oss båda, att få fler i arbete så vi kan stärka välfärden, säger Puustinen.

– Jo, det hänger ihop, säger Jansson.

Två män i kostym samtalar.
Det är klart det finns frågor där vi inte tycker lika, men vi börjar inte gräva upp dem, säger Jari Puustinen (M). Två män i kostym samtalar. Bild: Daniel Ivarsson Eskilstuna,jari puustinen

Men med så olika ideologier i grunden: nånting måste ni väl vara rätt oense om också?

– Ja det är klart, säger Jansson.

– Det finns frågor där vi inte alls tycker likadant, och det vet vi om. Men vi börjar inte gräva upp dem, utan låter dem ligga tills de kommer upp. Vi söker ju inte konflikt, vi söker samverkan, säger Puustinen.

– Det är inte säkert att frågan vi är oense om är avgörande för Eskilstunas utveckling här och nu. Däremot finns det frågor som faktiskt är avgörande och där vi måste hitta varandra och då fokuserar vi på det, säger Jansson.

Eskilstuna gatuvy med kyrka i bakgrunden.
Eskilstuna var för ett par år sedan en av de första svenska kommuner som förbjöd tiggeri. Eskilstuna gatuvy med kyrka i bakgrunden. Bild: Daniel Ivarsson Eskilstuna

På nationellt plan är Jimmy Jansson, socialdemokratisk kommunstyrelseordförande sedan 2011, bland annat känd för att Eskilstuna är en av de första kommunerna som införde tiggeriförbud för ett par år sedan - något som framför allt Moderatledda kommuner gjort.


Finns det en risk att socialdemokraterna börjar luta lite väl mycket högerut med den här lösningen?

– Eller att moderaterna börjar luta vänsterut. Vi är trygga i våra ideologier och vår politik. Socialdemokraterna får ju kompromissa precis som moderaterna får. Vi vet var ytterligheterna går och vi spänner bågarna men försöker att inte utsätta varandra för allt för mycket smärta.

Och för moderaterna då, är inte sosse för väldigt många moderater ett ganska fult ord?

– För vissa kan det vara det, för mig har det aldrig varit ett fult ord utan det har varit en politisk motståndare. Vi måste lösa de samhällsproblem vi har, då måste man prata med alla.

Vi söker inte konflikt, vi söker samverkan

I debattartikeln beskriver Eskilstunapolitikerna sina partier som statsbärande och säger att de därför borde ta ansvar för att samarbeta också på riksnivå. Ta modell av grannländerna, bland annat Finland, säger de: det är bra att ha en bred samsyn om åtminstone de största frågorna i samhället, och det är också bra att inte debattera regeringsbildning långt före ett politiskt val.

– Nu är det jättestort fokus på Sverigedemokraterna, och Liberalerna har man talat om väldigt länge också. Den strategin förstår jag inte riktigt, säger Jansson.

Läs också