Hoppa till huvudinnehåll

Nu är fåglarnas vårflytt igång – snart väller tranorna in

Man tittar genom kikare mot havet.
Sömnlösa tider. Vårens fågelflytt drog igång på allvar förra veckan och nu väntar bråda tider fram till början av juni för alla fågelvänner. För Aki Aintila vid Hangö fågelstation betyder det långa dagar. Man tittar genom kikare mot havet. Bild: Ilse Klockars / Yle Hangö,Aki Aintila

Fåglarnas vårflytt kom i gång på allvar förra veckan och i lördags observerades hela 74 olika arter vid Hangö fågelstation. De flesta flyttfåglar är fortfarade på väg, och nu börjar den sömnlösa tiden för alla fågelvänner.

- Förra veckans tisdag började det hända på allvar. Sedan dess har vi varit i farten tolv timmar per dag, skrattar Aki Aintila.

Aki Aintila är anställd av Helsingsforsnejdens fågelförening Tringa som långtidsobservatör vid Hangö fågelstation. Stationen är belägen ute på Uddskatan, som är den sydligaste udden av det finska fastlandet.

Halias, som stationen även kallas, är känd för sitt standardiserade arbete med att dagligen räkna fågelsträck, det vill säga flyttande fåglar.

Sydliga vindar gav fart under vingarna

Det var kallt i mars och vindarna ofta nordliga. Med de sydliga vindarna under förra veckan har nu ett stort antal fåglar anlänt till sydkusten.

Att flyga i medvind är fördelaktigare och fåglarna väntar ofta på gynnsamma förhållanden.

- Det kalla vädret i mars gjorde att fåglarna väntade men nu har vi fått stora mängder fåglar till Finland under de senaste dagarna. Fåglarna har väntat på gynnsamma förhållanden i södra Sverige, Danmark och Baltikum, vet Aki Aintila.

Fåglar flyger mot blå himmel
Strandskatorna hör till de arter som redan har anlänt till Finland. Fåglarna flyttar norrut till sina häckningsområden under en lång period från mars till juni. Fåglar flyger mot blå himmel Bild: Halias / Hanna-Maria Gronlund Hangö

Ejdrar, tofsvipor, lärkor, skärsnäppor, gravänder, starar, skogsduvor och ringduvor - listan på arter som observerats vid Hangö fågelstation är lång.

Speciellt för i vår är enligt Aki Aintila att även ovanligt många halvdykare anlänt, det vill säga änder som har bakdelen på ytan när de dyker efter mat.

- Ovanligt många halvdykare har anlänt, det känns som om vi har flera gräsänder, bläsänder, snatteränder och stjärtänder än under motsvarande tid andra år, säger Aki och konstaterar att dessa arter brukar anlända i april.

Tranorna är följande i tur

Början av april är en fin tid för den som vill följa med flyttande fåglar. Både gäss och tranor kommer att anlända under de närmaste veckorna.

Om vädret är gynnsamt kan i bästa fall upp till 8 000-9 000 tranor passera Hangö udd under en dag.

- Tranorna och gässen inleder sin flyttning de närmaste veckorna. Tranornas huvudflytt sker då och en stor del av alla tranor i Norden kan då flytta över Hangö, om det vill sig väl, säger Aki Aintila.

Hurdana väderförhållanden är gynnsamma för tranorna, när lönar det sig att spana mot himlen extra noggrant om man vill se de stora majestätiska tranorna?

- Lite halvmolniga dagar med stackmoln som ger uppåtstigande luftströmmar som tranorna kan dra nytta av. Vinden får gärna vara sydlig eller sydvästlig, hälsar Aki Aintila till den som vill se tranorna.

Lyssna till Aki Aintila som berättar om nuläget efter att vårflytten har kommit igång. Artikeln fortsätter efter ljudklippet.

Bästa tiden att lära sig fåglar är nu

För den som är intresserad av att följa med fåglar den här våren är faktiskt den allra bästa tiden att börja nu. Alltså innan den stora massan av arter och fåglar väller in.

Nu har vårens flytt precis kommit i gång och alla fågelarter anländer enligt sin egen tidtabell.

- Om du vill lära dig fåglar är det tacksamt att början nu. Du kan lära dig fåglar art för art i takt med att de flyttar, då behöver du inte lära dig alla arter samtidigt, tipsar Aki Aintila.

Person tittar med kikare över havet.
Går ingenstans utan kikare. Aki Aintila ser fram emot den långa våren med otaliga flyttfåglar som passerar Uddskatan, den sydligaste udden av det finska fastlandet. Person tittar med kikare över havet. Bild: Ilse Klockars / Yle Hangö,Hangö fågelstation Halias

- Den mest artrika tiden är förstås framför oss. Även om de första rödhakarna och trastarna har kommit flyttar merparten i april, säger Aki Aintila.

Fåglarna flyttar norrut över en lång tidsperiod från mars till juni. Allra sist i maj och juni kommer arter som har den längsta vägen till sina häckningsområden i Sibirien, till exempel vadare som kustsnäppa och kustpipare.

Inga guidade turer i vår - flyttfågelportalen fint hjälpmedel

På grund av coronaepidemin kommer Hangö fågelstation inte denna vår att erbjuda några guidade turer. Men det finns andra hjälpmedel för intresserade fågelskådare. I flyttfågelportalen Haahka kan du välja en fågelart och se när den mest sannolika flyttperioden infaller.

- I Haahka ser du med fem dagars noggrannhet när det är mest sannolikt att ejderns flyttning infaller.

Blåmes i handen på man.
Alla arter har sin egen årsrytm. Blåmesen är en av de över 200 arter som årligen observerats vid Hangö fågelstation. Blåmes i handen på man. Bild: Ilse Klockars / Yle Hangö,Hangö fågelstation Halias

En minst lika viktig del som fjäderdräkt eller fågelläte är även kunskap om när en art anländer. Som exempel nämner Aki Aintila de till utseendet hopplöst likadana arterna gransångaren, lövsångaren och grönsångaren.

- Alla arter har sin egen årsrytm. På vår sida kan du se att gransångaren anländer först, sedan kommer lövsångaren och sist grönsångaren, tipsar Aintila om hjälpmedlet.

Lyssna till Aki Aintilas tips för att lära dig mera om fåglar! Artikeln fortsätter efter ljudklippet.

Hälften av landets alla arter observeras på Uddskatan

Under de mest intensiva flyttdagarna har över 120 arter per dag observerats vid fågelstationen i Hangö. För alla intresserade fågelskådare är Uddskatan en tacksam fågellokal.

Personer uppe i ett torn pbserverar fåglar
Hangö fågelstations observationsplats på Uddskatan. Personer uppe i ett torn pbserverar fåglar Bild: Ilse Klockars / Yle Hangö,fågeltorn

- Min favorittid är i början av maj när artdiversiteten är som störst och vi har flera dagar kunnar observera över 100 olika arter. Det är en fin tid, säger Aki Aintila.

Varje år observeras sammanlagt 220-230 olika arter vid Hangö fågelstation, vilket är cirka hälften av alla arter som förekommer i vårt land.

Läs också