Hoppa till huvudinnehåll

Publik tillåts på cupmatcher i England – förbundet hoppas på fullsatta läktare när EM avgörs

Ilkay Gündogan skjuter ett skott i en match mot Tottenham.
Manchester City och Tottenham kommer att få spela framför publik. Ilkay Gündogan skjuter ett skott i en match mot Tottenham. Bild: EPA-EFE/Shaun Botterill fotboll,Manchester City,İlkay Gündoğan

Från 4000 åskådare via 8000 till 21 000. Så ser planen ut när engelska fotbollsfans välkomnas tillbaka till läktarna under våren. ”Vi är övertygade om att vi kan erbjuda en säker miljö”, säger Mark Bullingham som är vd för engelska fotbollsförbundet FA.

I vintras fick några klubbar i Premier League under några veckor spelar framför en liten begränsad publik, men när smittspridningen tilltog gick man snabbt tillbaka till tomma läktare.

Nu har vaccineringen kommit så pass långt i England att publiken snart välkomnas tillbaka till arenorna. Det sker i form av ett pilotprojekt under kontrollerade former i några cupmatcher på Wembley i London.

Först ut är semifinalen i FA-cupen mellan Leicester och Southampton den 18 april. Den matchen får ses av 4000 åskådare. Vid finalen i ligacupen mellan Tottenham och Manchester City den 25 april tillåts 8000 åskådare.

När sedan finalen i FA-cupen spelas den 15 maj är det tänkt att 21 000 åskådare ska finnas på plats.

”Vi är väldigt glada över de här tre testevenemangen och vi är övertygade om att vi kan erbjuda en säker miljö”, säger Mark Bullingham som är vd för engelska fotbollsförbundet FA i ett pressmeddelande.

Vid samtliga matcher kommer man att använda så kallade coronapass där det framgår om en person nyligen blivit vaccinerad, haft ett negativt test eller är immun.

I sommarens EM ska sju matcher spelas på Wembley, tre i gruppspelet och fyra slutspelsmatcher. Enligt Bullingham hoppas man på storpublik fram mot EM-finalen.

”Det är ett första viktigt steg mot att få tillbaka publiken och det slutliga målet är fullsatta läktare. Förhoppningsvis kan det ske under slutskedet av EM”, säger han.

Läs också