Hoppa till huvudinnehåll

Allt började kring Genesarets sjö - Tomas Ray i Andrum om hur kristen tro blev en världsreligion

människor framför en kyrka
Det romersk katolska kapellet på Saligprisningarnas berg blickar ut över Kinneret, Galileiska sjön i Israel människor framför en kyrka Bild: Tomas Ray Israel,Galileiska sjön,kristendom,kyrkor,Mission

- Det är egentligen en fascinerande tanke att en världsreligion börjar från en person och en liten grupp människor som rör sig kring en sjö i norra delen av dagens Israel.

Det konstaterar Tomas Ray, stiftssekreterare för mission och internationellt arbete i Borgå stift. Han har rest mycket omkring i världen, både i arbetets tecken och privat.

I påskveckans andaktsserie i Andrum tar han lyssnarna med på en andlig och historisk resa över tid o kontinenter.

- Jag har utgått ifrån en bibelvers i Apostlagärningarna som talar om hur Jesu lärjungar skulle vänta på den heliga Anden och sedan vittna om Jesu uppståndelse, med början i Jerusalem, vidare till Judeen och till jordens yttersta gräns, förklarar Ray.

moske med kupol av guld
Den muslimska Klippdomen på Tempelberget i Jerusalem var i ett skede en kyrka moske med kupol av guld Bild: Tomas Ray Israel,kristendom,kyrkor,Mission,islam,Klippdomen,Jerusalem

Med det bibelstället i bakhuvudet kom han att fundera över hur kristendomen efter Jesu död och uppståndelse kom att börja spridas ut i världen.

Och det hela börjar alltså med en liten grupp människor på ett geografiskt mycket begränsat område.

- Om man står uppe på kullen där Jesus höll sin Bergspredikan, kan man se ned mot sjön och se en del av de viktiga platserna i Nya Testamentet.

Den sista påsken firade Jesus och hans lärjungar tillsammans i Jerusalem. Jesu död på korset och hans uppståndelse, kom sedan att bli det som sätter i gång den globala rörelsen och hela kristendomen.

gammal kyrkobyggnad fasad
Den Heliga gravens kyrka har varit ett viktigt vallfärdsmål sedan 300-talet gammal kyrkobyggnad fasad Bild: Tomas Ray Israel,kristendom,kyrkor,Mission,Heliga gravens kyrka

Eftersom det är ganska vanligt att tala om Paulus resor i den grekiska övärlden och ankomsten till Rom, valde Tomas Ray att följa ett annat spår.

Vi får slå följe med den etiopiske hovmannen, han som var i Jerusalem den första Pingstdagen, vid kyrkans födelse, till Afrika och Etiopien.

man i turban med ett kors
Den här etiopisk-ortodoxe prästen mötte Tomas Ray i Lalibela, Etiopien man i turban med ett kors Bild: Tomas Ray kristendom,kyrkor,Mission,Etiopien,Lalibela

- Från en europeisk synvinkel tror vi att Afrika kristnades genom vita missionärer och kolonialister, men så var det faktiskt inte. Den första person som tar med sig kristendomen till Afrika är en representant för den egna kontinenten.

Så när de första vita missionärerna kommer till Etiopien, finns där redan en gammal kyrka med en lång historia, den etiopisk-ortodoxa kyrkan.

Många tänker sig att missionen hör ihop med kolonialismen på 1800-talet, men faktum är att mission är något som den kristna kyrkan alltid hållit på med, allt sedan Jesu uppståndelse från de döda.

byggnad uthuggen ur klippa
Klippkyrkorna i Lalibela skulle bli ett nytt lokalt Jerusalem, ett ställe för tillbedjan. byggnad uthuggen ur klippa Bild: Tomas Ray kristendom,kyrkor,Mission,Lalibela,Etiopien,Klippkyrkorna i Lalibela

- Varje gång kyrkan möter en ny kultur händer det något med kristendomen. Den stöter på nya frågor och nya utmaningar och måste förändras.

Kristendomen måste bli en del av den lokala kulturen för att överleva.Tomas Ray talar om utvecklingssteg.

Först blir det viktigt för kristendomen att ha byggnader och heliga platser där man kan samlas.

man i närbild i kyrka
Tomas Ray har bekantat sig med många kyrkorum runtom i världen. man i närbild i kyrka Bild: Tomas Ray Israel,kristendom,kyrkor,Mission

- Det är svårt att hålla ihop en rörelse om man inte har något ställe att mötas på.

Men det gäller också att hitta gemensamma naturliga beröringspunkter mellan den kristna tron och den lokala kulturen.

I det sista avsnittet fokuserar Tomas Ray på Asien, som med sin teknologi på många sätt är den kontinent där man idag kan studera framtiden.

Kina, Sydkorea och många länder i Sydostasien är idag kända för sin snabba ekonomiska och teknologiska utveckling. Det är också länder där kristendomen mött andra utmaningar än i västvärlden.

- Hur utvecklas kyrkan och kristendomen i mötet med den nya teknologin och möjligheterna till att kommunicera som redan finns idag och vilka utmaningar ligger i framtiden?

Bland annat de här frågorna dryftar Tomas Ray i Andrum 6 - 9.4.

Andrum sänds vardagar 6.54 och 9.54 i Yle Vega och på Arenan.

Läs också

Tro

Nyligen publicerat - Tro