Hoppa till huvudinnehåll

Påskhelgen avslutas i regnigt, snöigt och blåsigt väder – bilister uppmanas att ta det försiktigt

snöig väg fotad genom vindrutan på en bil
Arkivbild. snöig väg fotad genom vindrutan på en bil Bild: Yle/Erica Vasama slask,trafik,väglag,vindruta

Helgtrafiken efter påsken förväntas ske i knepigt före. Men det lär i varje fall inte bli särskilt mycket köer på vägarna.

På annandag påsk måste bilister beakta lite svårare väglag än tidigare under påskhelgen.

Det har börjat regna eller snöa på många håll redan under natten och det är riktigt blåsigt i så gott som hela landet.

Speciellt i den södra delen av landet kan man förväntas sig rätt mycket regn under måndagen. Mot kvällen kan det till och med snöa lite.

Överlag är det ändå mest regn som gäller. Snön håller till i huvudsak i Lappland där det kan falla upp till tio centimeter snö under måndagen, berättar jourhavande meteorolog Juha Jantunen vid Meteorologiska institutet.

I Norra Österbotten blir det delvis snö, delvis vatten. I höjd med Uleåborg är det inte så mycket väglaget som påverkas, utan snarare sikten för den som kör bil.

Riktigt blåsigt och stormbyar

De kraftiga vindarna kan bli farliga och på flera håll kan det till och med förekomma stormbyar, säger Yles meteorolog Matti Huutonen. Det är blåsigast i landets mellersta del och i Kajanaland.

Vinden leder också till att nederbörden kan falla i form av korta men kraftiga snöbyar eller regnskurar, vilket kan påverka trafiken i hela landet.

Också till havs blir det riktigt blåsigt ända till tisdag kväll på de södra sjödistrikten.

Helgtrafiken förväntas vara som livligast från tolvtiden på dagen ända till kvällen, enligt Fintraffics vägtrafikcentral i Tammerfors.

Det goda för bilister är i varje fall att det inte förväntas bli särskilt mycket rusning och köbildning på vägarna.

Bakslag för våren

Under den närmaste veckan får vintern ett litet stryptag om våren i årstidernas kamp.

– Vädret är ostadigt. På tisdag och onsdag har vi lite nederbörd, även om solen också kan titta fram. Men till och med i södra Finland lönar det sig att vara förberedd på att det kan bli nederbörd i form av snöblandat regn.

Senare under veckan tilltar nederbörden. Speciellt kring fredag ser det ut att bli riktigt blött, även om utsikterna så lång framåt ännu är ganska osäkra.

Och vintern vill inte släppa greppet.

– Det kan jag säga att vi har inte fått den här vårens sista snö ännu, säger Huutonen.

Den som drömmer om sommardäck mot bar asfalt bör också beakta att det fortsättningsvis är kalla nätter med minusgrader i hela landet.

Källor: STT, Yle Uutiset, Meteorologiska institutet

Läs också