Hoppa till huvudinnehåll

Alva Nygård: "Mitt och Kjell Simosas dansband skulle heta Kjellez"

En ung kvinna med blont hår och vit skjorta sitter framför en lada gjord av stockar. Det är sommar.
Alva Nygård gör musik under artistnamnet Alva Elle. En ung kvinna med blont hår och vit skjorta sitter framför en lada gjord av stockar. Det är sommar. Bild: YLE/Ann-Catrin Granroth Alva,alva elle

Vad har varit det mest utmanande för Alva Nygård med att slå igenom som ung? Vilken är enligt henne den bästa låten att lyssna på i bastun? Skulle hon hellre rädda isbjörnar på Nordpolen eller hjälpa barn vid ett flyktingläger? Detta och mycket mera får du reda på när tio kända personer ställer frågor till artisten Alva Nygård.

I denna intervjuserie har Johannes Björkqvist bett elva finlandssvenska kända personer eller grupper att ställa frågor till varandra. Näst ut i denna serie är artisten Alva Nygård.

Alva Nygård gör musik under artistnamnet Alva Elle. Hon har skrivit låtar sen hon var 15 år gammal och deltog som sextonåring i UMK med låten Arrows. Hennes låtar Somebody och Rush spelas frekvent på Yle X3M. Alva studerar utvecklingspsykologi i Vasa för att ha en plan B ifall musiken inte bär frukt.

Alva har i denna serie fått frågor av politikern Elisabeth Rehn, författaren Kaj Korkea-aho, journalisten Christian Vuojärvi, artisten Geir Rönning, ishockeyspelaren Joel Blomqvist, skådespelaren Josefin Silén, skidskytten Heidi Kuuttinen, handbollsspelaren Emma Aarnio, artisten Henri Vuortenvirta och redaktören Kjell Simosas.

Elisabeth Rehn sitter i en blå sammetsfåtölj hos Daniel Olin.
Elisabeth Rehn var Finlands första kvinnliga försvarsminister. Elisabeth Rehn sitter i en blå sammetsfåtölj hos Daniel Olin. Bild: Barbro Ahlstedt Elisabeth Rehn

Elisabeth Rehns fråga: Skulle du heller rädda isbjörnar på Nordpolen eller hjälpa barn vid ett flyktingläger?

– Jag är en djurvän och jag börjar alltid gråta om jag ser ett djur som lider. Det finns dock inget viktigare än att hjälpa människor så såklart skulle jag hjälpa barnen vid ett flyktingläger.

Emma Aarnio
Emma Aarnio spelar handboll i VästeråsIrsta HF. Emma Aarnio Bild: Lina Johansson handboll,emma aarnio

Emma Aarnios fråga: Vad har varit det svåraste med att slå igenom som ung?

– Jag skulle säga att det tuffaste var att försöka hitta sig själv. Jag var bara 16 år när jag deltog i UMK. I den åldern utvecklas man så otroligt mycket som person. Jag visste inte alls vilken sorts artist jag ville vara. Jag har haft tur eftersom det team som stått bakom mig har varit fantastiskt.

Kjell Simosas
Kjell Simosas har musikprogrammet Supernova på Yle X3M. Kjell Simosas Bild: Björn Fagerholm Kjell,Yle X3M,kjell simosas

Kjell Simosas fråga: Alva Elle och Kjell from Hell slår ihop sina krafter och ger ut en EP. Hurudan musik blir det och hurudana scenkläder har vi?

– Scenkläderna skulle givetvis vara svarta och jag färgar mitt hår svart. Eftersom jag sjungit mest pop och Kjell hållit på med Heavy tror jag vi skulle ta någon genre vi båda två är obekväma med, så det får bli dansbandsmusik. Vårt dansband skulle vara en mix av våra namn och heta Kjellez.

Lyssna på de övriga frågorna och svaren i klippet nedan. Där berättar Alva om vad som alltid finns i hennes kylskåp, om hennes hund Doris ylar med när hon sjunger och tipsar Kaj Korkea-aho om poplåtar.